Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Programe > EDIFICAREA, EXPLOATAREA SI PUNEREA IN VALOARE A CLUJ ARENA

EDIFICAREA, EXPLOATAREA SI PUNEREA IN VALOARE A CLUJ ARENA

  

Dat in folosinta in anul 2011, de catre Consiliul Judetean Cluj, stadionul Cluj Arena constituite unul dintre cele mai importante si reprezentative obiective de investitii realizate in judetul Cluj, acesta gazduind, de-a lungul ultimilor ani, atat competitii sportive de nivel international, cat si evenimente socio-culturale ce au reunit numerosi participanti si turisti de pe intreg mapamondul.

In ceea ce priveste investitia propriu-zisa de edificare a Cluj-Arena, se impune a fi precizat faptul ca, desi costurile au fost semnificative, rezultatul a fost pe masura. In plus, raportat la finisajele si dotarile de care stadionul dispune, costurile s-au dovedit a fi net inferioare celor care s-au inregistrat in cazul unor arene cu caracteristici similare sau chiar cu mai putine dotari. Astfel, pretul final al stadionului a fost de cca. 45 de milioane de euro, Consiliul Judetean Cluj suportand aproape 75% din aceasta investitie iar Guvernul Romaniei putin peste 25%. In final, costurile acestui stadion au fost de aproximativ sase ori mai mici decat cele inregistrate in cazul stadionului din Bucuresti, National Arena, desi Cluj Arena dispune de mult mai multe facilitati, printre care si o pista de atletism. Ulterior darii in functiune, cea mai mare provocare pentru Consiliul Judetean Cluj a fost aceea de a administra cat mai eficient si de a pune in valoare la adevaratul lui potential acest obiectiv sportiv de interes regional si chiar national.

Pana in anul 2016, Cluj Arena a fost administrat prin intermediul societatii comerciale cu acelasi nume, in 2016 forul administrativ judetean hotarand preluarea si gestionarea directa a acestuia prin intermediul Directiei de Administrare si Exploatare a Stadionului Cluj Arena (DAESCA).

Construit la cele mai inalte standarde internationale UEFA si FIFA, cu o capacitate de peste 30.000 de locuri, stadionul simbol al Clujului si al intregii Transilvanii a gazduit in intervalul de timp cuprins intre momentul inaugurarii si prezent numeroase evenimente sportive – meciuri de fotbal feminin si masculin, confruntari de rugby, spectacole – concerte, festivitati, team building etc., precum si work-shopuri si diferite alte evenimente sportive.

Cluj Arena a fost conceput din imbinarea a patru obiecte, Tribuna 1 (T1-vest-Pod Garibaldi), Tribuna 2 (T2-est-Parcul Copiilor), Peluza 1 (P1-nord-Raul Somes), Peluza 2 (P2-sud-Hotel Sport).


      

Regimul de inaltime al stadionului este: 2S+P+5E+nivel general gradene pentru tribuna unu-vest si 2S+P+2E+nivel general gradene pentru tribuna 2-est, iar pentru peluze 2S+P+E+gradene. Inaltimea stadionului in punctul sau maxim este de 36,75 m.

Terenul de joc: dimensiuni : L=105 m, l=68 m, in intregime fara gard.

Fiind un stadion amplasat in Parcul Central, solutia adoptata de arhitecti a fost de a camufla pe cat este posibil obiectul, in ideea de a reduce impactul sau vizual. Astfel, suma majoritara de functiuni este acoperita de un taluz artificial, fapt ce conduce la crearea unei promenade la nivelul imediat urmator, promenada ce asigura accesul si distribuirea publicului. Parterul este preponderent liber, lasand sa intrevada din orice unghi spectacolul constructiei in sine. Acest nivel contine pachetele de scari necesare accesului la nivelul urmator de tribune, cel al publicului, care va contine grupuri sanitare si baruri, suficiente pentru o buna incadrare in timpul prevazut de utilizare a lor.

Stadionul „Cluj Arena” are un numar de 30.335 de scaune, in diferite nuante de gri. Dintre acestea 629 scaune sunt pentru VIP, clasa business, 748 VIP, clasa standard, iar 87 de scaune sunt VVIP. La acestea se adauga 32 de locuri pentru persoane cu dizabilitati locomotorii, 168 de scaune destinate presei si 114 scaune pentru comentatorii TV, in timp ce 29.557 de scaune sunt destinate spectatorilor.

 Acoperisul acopera aproape in totalitate tribunele si peluzele stadionului, rezultand un numar de peste 28.000 locuri spectatori acoperite, din totalul de 30.200 locuri capacitatea stadionului. Finisajul extern il reprezinta o suprafata cu aspect de titan acoperit cu un strat de suprafata, superficial, transparent si cu sensibilitate scazuta la zgariere, la radiatii ultraviolete, eroziune. Dimensionat cu fantezie si rafinament arhitectural, structura acoperisului, contemporana, fluida, este o compozitie majora, ce va deveni un reper constructiv si simbolic al municipiului Cluj-Napoca.

Principalele functiuni arhitecturale ale stadionului sunt urmatoarele

Subsol 2. Aici au fost amenajate parcari pentru un numar de 303 autovehicule in suprafata de 7.670,80 mp si parcare VIP de 700,00 mp.

Subsol 1. Aici se gasesc in principal functiunile standard ale stadionului, precum si solutii de relocare a spatiilor cluburilor sportive. La acest nivel se regasesc pe peluze grupurile sanitare, spatii de regrupare, case de bilete, spatii tehnice. In tribuna est, (T2), se vor amplasa o serie de cluburi sportive, precum si un muzeu al sportului clujean, o pista de incalzire atletism acoperita si cabinete medicale, totul sub un relief artificial taluzat. Subsolul cuprinde anumite spatii afectate actului sportiv, astfel : sala forta, sala antrenamente, sala lupte, etc., masaj recuperare pentru sportivi, sauna, dusuri, cabinet medical, cabinet consultatii antidoping, camere oficiali joc, vestiare inclusiv pentru copii.

Parter. De la acest nivel se face distributia in tribune, in functie de bilet. Aici se afla turnichetii, precum si scarile de acces.

Etaj I. Este nivelul de distributie pentru VIP si jurnalisti in zona centrala a tribunei unu-vest, unde se afla si o sala de conferinte cu 220 locuri, spatiu pentru pregatirea presei cat si studiouri TV, iar in rest se face accesul publicului pe gradenele etajate ale stadionului pe capetele tribunei unu, toata tribuna 2 cat si la peluze. Etajul contine spatii pentru baruri, grupuri sociale, etc.

Etaj II, tribuna 1. Pe aici se realizeaza accesul catre VIP-uri, sali multifunctionale, bar, terasa, un salon pentru fumatori, grupuri sanitare, evident holuri si garderobe. La acest nivel va fi amenajat spatiul dedicat protocolului si evenimentelor VIP, restaurant cu o terasa spre terenul de joc.

Etaj III, tribuna 1. Functiunile prevazute sunt cele privitoare la VIP-uri  terasa exterioara, sala multifunctionala, loje, bar, holuri, grupuri sanitare, acces gradene.

Etaj IV, tribuna 1. In exclusivitate pentru VIP-uri, spatii dotate cu un bar de 36,00mp., cabinet medical, grupuri sanitare, holuri. Ca si element spectaculos, de la nivelul IV se poate privi in sala multifunctionala de la nivelul III. Accesul se face prin doua intrari, scaunele sunt dispuse pe 3 randuri.

 Etaj V, tribuna 1. Este destinat studiourilor, comentatorilor TV si crainicilor de stadion, camerelor de supraveghere video. VIP-urile au acces la o suprafata de aproape 400 mp. si la servicii de catering. Acces,  gradene in suprafata de 600 mp.

Stadionul a fost construit de consortiul format din ACI Cluj, Con-A Sibiu (ambele societati cu capital 100% romanesc), Transilvania Constructii, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca (UTCN), Dico si Tiganas, Bogart Construct SRL, DAS Engineering si Grup 4 Instalatii la cele mai noi standarde UEFA si FIFA, pe locul fostului stadion ,,Ion Moina”.

Terenul de sport

Terenul de joc are o lungime de 105 m si o latime de 68 m si este prevazut cu un sistem de drenare astfel incat sa nu devina impracticabil din cauza acumularii de apa. Gazonul este natural si prevazut cu sistem de incalzire pentru a permite desfasurarea activitatilor sportive si pe timp friguros.

 Pista de atletism

1. Interioara pentru sprint, incalzire atletism, are o suprafata de 1.065,60 mp. si este montata pe suport de beton, stratul de baza fiind compus din granule EDPM.

2. Exterioara are opt culoare, sistemul fiind montat pe suport beton, cu min. 2% panta, in vederea drenarii apei. Stratul de uzura din granule EDPM se va turna la fata locului si va trebuie sa cerinte legate de rezistenta la compresiune, abraziune, crampoane, raze UV, intemperii, temperaturi inalte si inghet/dezghet.

 Groapa pentru sarituri

 Are o zona de aterizare de 9 m lungime si 2,75 m latime. Este format din tuburi de drenaj, 30 cm piatra sparta, 15-20 cm strat de pietris, 6-10 cm zgura grosiera, 2 cm. strat de separare, 30 cm. nisip de cuart.

 Alte discipline sportive

 Suprafetele privind, de exemplu: aruncarea discului, ciocanului, sulitei, triplusalt, saritura cu prajina si in inaltime, vor fi organizate pe suprafata terenului in conformitate cu cerintele IAAF si ale competitiilor sportive.

 Sala de conferinte

 Sala de conferinte, situata la nivelul intai al stadionului, are 220 de locuri (fotolii cu scaune rabatabile si cu masute incorporate), sapte locuri la masa de prezidiu, proiector, internet, sistem de iluminat (intensitatea luminii poate fi reglata pana la 1.000 de lucsi) si sistem de sonorizare, totul la cel mai inalt nivel din punct de vedere tehnic. De asemenea, sala este capitonata si izolata fonic, putand fi utilizata pentru orice tip de evenimente si conferinte.

 Evenimente gazduite

Incepand cu anul deschiderii si pana in prezent, Cluj Arena a gazduit peste 80 de competitii fotbalistice, unele dintre ele chiar ale nationalei Romaniei, cu Spania, Muntenegru, Danemarca si Chile, precum si meciuri de fotbal din campionatul intern.

    
 

       

 

De asemenea, pe langa meciurile de fotbal ce s-au desfasurat pe stadion, aici au mai fost gazduite si competitii de atletism, dar si meciuri de rugby, unde a concurat si echipa nationala a Romaniei.


 


O alta intrebuintare a acestui obiectiv de clasa al Clujului a fost acela de gazda a unor concerte ale unor formatii si artisti internationali precum:

Scorpions (octombrie 2011 – in cadrul turneului ,,Get Your Sting and Blackout World Tour”), Smokie (octombrie 2011), Roxette (iulie 2012 – Turneu ,,World Tour”),

Deep Purple si UB40 (iunie 2013 – Cluj Arena Music Fest),

Dream Theater (mai 2017),

-  Andrea Bocelli (iunie 2017),

-  Depeche Mode (iulie 2017 – ,,Global Spirit Tour”).

In anul 2014, pe Cluj Arena s-a desfasurat cel mai mare concert din Romania – Forza ZU, care a reunit pe scena de la Cluj peste 30 de artisti consacrati. Totodata, artisti de renume au fost prezenti pe scena de la Cluj Arena in cadrul celor doua editii ale Festivalului Untold, un eveniment de succes care a strans sute de mii de spectatori la fiecare editie.


       

    
 

 Lista evenimentelor gazduite de Cluj Arena continua cu campionatele de sah, devenite deja o traditie in aceasta locatie, diferite targuri care an de an aduna o multime de vizitatori interesati, precum si ceremonii de absolvire ale studentilor unor universitati de prestigiu din municipiu.

  

  

 Fiind un stadion incadrat la standardul Elite, Cluj Arena continua sa isi consolideze pozitia, sa sprijine si sa incurajeze desfasurarea cat mai multor evenimente din domenii cat mai variate, demonstrandu-si in acest fel multifunctionalitatea si utilitatea. An de an s-a constatat o crestere a gradului de ocupare a spatiilor din incinta, fie ca vorbim de terenul destinat activitatilor sportive, fie ca vorbim de spatii adiacente, sali de conferinta, spatiu expozitional, spatii depozit, procentul fiind de aproape 100% in fiecare din cei aproape sapte ani de la deschidere.

 

                            Imagini ridicare construcţie

                        

       

                                      Imagini stadion finalizat