Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Geografia judetului

Geografia judetului


GEOGRAFIA JUDEŢULUI CLUJ

     Judeţul Cluj, cu o suprafaţă de circa 6.700 de km pătraţi, se situează în partea nord-vestică a ţării, aflându-se în zona de contact a trei unităţi naturale: Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei. Se învecinează la nord cu judeţul Maramureş, la nord-est cu judeţul Bistriţa-Năsăud, la est cu judeţul Mureş, la sud cu judeţul Alba, la vest cu judeţul Bihor şi la nord-vest cu judeţul Sălaj.
     Relieful este predominant deluros şi muntos, altitudinile maxime fiind deţinute de masivele Vlădeasa şi Muntele Mare, având înălţimi ce depăşesc 1.800 de metri. Clima este plăcută, de tip continental moderat, fiind influenţată de vecinătatea Munţilor Apuseni. Verile sunt călduroase, iar iernile, în general, sunt lipsite de viscole.
     Din punct de vedere al organizării administrative, judeţul se împarte în 81 de unităţi administrativ-teritoriale, astfel numărând 5 municipii, un oraş şi 75 de comune. Populaţia numără aproximativ 691.000 de locuitori, din care peste 65% locuiesc în mediul urban. Ceea ce caracterizează populaţia judeţului Cluj este şi multitudinea de etnii conlocuitoare cu românii, precum maghiarii, romii, germanii, ucrainienii. În ceea ce priveşte apartenenţa la cultele religioase a populaţiei din judeţul Cluj, 73,1% dintre credincioşi sunt ortodocşi, 11,4 % reformaţi, 3,6 % greco-catolici, 3,5 % romano-catolici, 3,2 % penticostali, 1,1 % unitarieni, 1,1 % baptişti.
     Industria judeţului este concentrată în cea mai mare parte în Cluj-Napoca, fiind extrem de variată. Sunt prezente industrii precum cea chimică, producătoare de ciment, construcţiile de maşini, prelucrarea metalelor, industria alimentară, încălţăminte, sticlă, porţelan, faianţă, prelucrarea lemnului, extracţia minereurilor, produse abrazive, celuloză şi hârtie, cosmetice, textile, confecţii, etc. Cu peste 100 de companii de software şi universităţi care oferă personal calificat, oraşul Cluj-Napoca a devenit şi un important centru IT.
     În ceea ce priveşte agricultura, datorită condiţiilor climatice variate ale zonei, s-a creat un cadru prielnic de dezvoltare a acesteia. Circa o treime din suprafaţa judeţului Cluj este teren arabil pe care sunt cultivate cereale, legume, cartofi, sfecla-de-zahăr, etc. Creşterea animalelor este de asemenea practicată şi datorită faptului că 50% din terenul agricol reprezintă pajişti naturale.
     Judeţul Cluj dispune de o reţea densă de drumuri publice, totalizând 2.720 de km, din care 538 de km reprezintă drumuri naţionale şi autostrăzi. Lungimea căilor ferate care străbat teritoriul judeţului este de 240 de km.
     Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Cluj, a cunoscut o creştere semnificativă a traficului de pasageri ca urmare a programului de dezvoltare şi modernizare, fiind în acest moment al doilea aeroport internaţional al ţării, legând Clujul de Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Irlanda, Israel, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Suedia, Turcia.