Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Portilor Deschise la Castelul Banffy din Rascruci

Ziua Portilor Deschise la Castelul Banffy din Rascruci

                                                                          

                                    CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref. Ziua Porţilor Deschise la Castelul Banffy din Răscruci, un veritabil succes

     Consiliul Judeţean Cluj, prin Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT) Cluj, a organizat duminică, 17 aprilie 2016, Ziua Porţilor Deschise la Castelul Banffy din localitatea Răscruci. Cu acest prilej, în scopul informării vizitatorilor asupra importanţei valorii culturale şi arhitecturale a acestei clădiri monument istoric din patrimoniul judeţului Cluj, angajaţii CNIPT Cluj au oferit celor peste 900 de vizitatori  date despre istoria clădirii şi a familiei nobiliare, precum şi diverse materiale de promovare.
     „Scopul principal al acestor „porţi deschise” l-a reprezentat încercarea de a scoate din uitare o adevărată bijuterie a patrimoniului construit al judeţului Cluj, una care merită o cu totul altă soartă, mult mai bună şi mai demnă de trecutul său. De altfel, consştientizând importanţa pe care conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului istoric şi arhitectonic o poate avea în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă a judeţului, în principal prin dezvoltarea turismului în zonă, în perioada imediat următoare vom depune o cerere de finanţare din fonduri europene nerambursabile a unui vast proiect ce va viza reabilitarea şi punerea în valoare atât a castelului cât şi a domeniului pe care acesta se află” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Marius Mînzat.
     AtracÈ›ia principală a castelului, de care vizitatorii au fost deosebit de încântaÈ›i, a fost soba de teracotă cu smalţ verde realizată de către însuşi baronul Adam Banffy în atelierul său amenajat în sala mare de la etajul clădirii, sobă de teracotă care se găseÈ™te în sala de mese ce s-a păstrat aproape intactă, în splendoarea ei de odinioară.
     Castelul Banffy din localitatea Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit, în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei nobiliare. Accesul în Pavilionul castelului, construit de contele Dionisie Banffy, se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Oaspeţii sunt întâmpinaţi de inscripţia latină „Salus intratibus pax exeuntibus” („Sănătate celor care intră, pace celor care ies”).


 
Biroul de presă
18 aprilie 2016