Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Duminica, 18 Martie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi

                                                                                    

                                                                CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Invitaţie de presă

Ref: 3 Decembrie -  Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

                                      
  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită în zilele de 2 şi 3 decembrie 2008 să participaţi la o serie de manifestări artistice dedicate persoanelor cu dizabilităţi, manifestări organizate sub egida “Săptămânii Persoanelor cu Dizabilităţi”. Activităţile sunt organizate de către DGASPC Cluj în parteneriat cu organizaţii nonguvernamentale din domeniu şi, cu şi pentru persoanele cu dizabilităţi.
   Astfel, marţi, 2 decembrie 2008, complexul comercial Iulius Mall din municipiul Cluj-Napoca va găzdui între orele 14.00 şi 20.00 o expoziţie de fotografie, pictură şi produse artizanale realizate de persoanele cu dizabilităţi. De asemenea, între orele 17.00 şi 20.00 se va desfăşura în aceeaşi locaţie un spectacol artistic la care îşi vor da concursul o serie de instituţii de învăţământ special care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj-Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz nr.2, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Liceul pentru Deficienţi de Auz, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Luna de Jos, Şcoala Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată Cluj, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă precum şi unele asociaţii şi fundaţii care activează în domeniul protecţiei şi asistenţei persoanelor cu dizabilităţi dintre care amintim: Asociaţia pentru Ajutorarea şi Protejarea Handicapaţilor Neuropsihici Cluj – Centrul de Zi „Sfânta Maria”, Fundaţia Estuar - Centrul Social Cluj, Asociaţia Transilvania, Serviciul de Ajutor Maltez – Grădiniţa malteză, Asociaţia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, Fundaţia Speranţa Remenyseg, Asociaţia Autism Transilvania.
   Miercuri, 3 decembrie 2008, la Casa de Cultură a Studenţilor Cluj-Napoca, va avea loc între orele 13.30 şi 16.30 un spectacol artistic cu participarea Asociaţiei Autism Transilvania, Asociaţiei Caritatea Umanitar Internaţională, Liceului pentru Deficienţi de Vedere, Liceului pentru Deficienţi de Auz, Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla, Şcolii Speciale pentru Deficienţi de Auz nr. 2, Şcolii Speciale „Transilvania” Baciu, Corului de copii de la Şcoala de Muzică Augustin Bena, Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Filiala Cluj. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, în incinta complexului comercial Polus Center Cluj se va desfăşura o expoziţie de fotografie, pictură şi produse artizanale realizate de persoanele cu dizabilităţi. Între orele 18.00 şi 20.00, în aceeaşi locaţie, va avea loc un spectacol artistic oferit de Asociaţia Autism Transilvania, Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Şcoala Specială pentru Deficienţi de Auz nr. 2, Fundaţia Estuar- Centrul Social Cluj, Complexul de servicii pentru recuperarea copiilor cu handicap neuropsihic uşor şi mediu nr. 9 „Ţăndărică”, Serviciul de Ajutor Maltez – Grădiniţa malteză, Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Gherla precum şi un recital Ionel Lădaru.  
   Prin intermediul acestor manifestări se doreşte conştientizarea la nivelul societăţii a problemelor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi, de asemenea, se doreşte promovarea unei imagini pozitive a acestora şi valorificarea într-o cât mai mare măsură a potenţialului pe care persoanele cu dizabilităţi îl reprezintă.
    Încă din anii 1970, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat o serie de declaraţii privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept an internaţional al persoanelor cu dizabilităţi iar perioada 1983-1992 a fost declarată decada pentru persoanele cu dizabilităţi. Tot cu această ocazie s-a decis ca în data de 3 decembrie, persoanele cu dizabilităţi din întreaga lume să celebreaze, sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi. Rolul Consiliului Judeţean Cluj, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este tocmai de a asigura la nivel judeţean, aplicarea politicilor şi strategiilor de asistenţă socială în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie.


Biroul de Presă                                               
28.11.2008