Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 25 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor DGASPC

Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor DGASPC

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

 

 

Informare de presă

 

Ref: Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor la DGASPC Cluj

 

          Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, va sărbători în luna noiembrie, prin diferite activităţi Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor (19 noiembrie) şi Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor (20 noiembrie).

         Astfel serviciul pentru îngrijire de tip rezidenţial în domeniul protecţiei copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC) deschide seria acestor evenimente prin organizarea în perioada 10 – 16 noiembrie 2010 a unei Campanii de informare - conştientizare a copiilor în ceea ce priveşte drepturile lor fundamentale, campanie organizată sub egidaCunoaşte-ţi Drepturile”.

          În acest an campania de informare se adresează copiilor din mediul rural din nouă comune din judeţul Cluj. De asemenea, va avea loc şi un concurs de afişe între cele nouă şcoli având ca temă „Drepturile mele în imagini”. 

          Astfel, în perioada 10 - 26 noiembrie 2010, vor avea loc deplasări în 9 şcoli din Tureni, Viişoara, Luna, Bonţida, Mintiul Gherlii, Fizeşul Gherlii, Gârbău, Sânpaul şi Aghireşu. Aceste localităţi au fost selectate în funcţie de problemele şi nevoile existente în comunitatea respectivă, precum şi datorită faptului că, acestea nu au beneficiat până în prezent de acţiuni destinate protecţiei şi promovării drepturilor copilului. Unul dintre obiectivele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj a constat în includerea tuturor localităţilor din judeţ în demararea acţiunilor de acest gen. În cadrul deplasărilor vor avea loc o serie de manifestări dintre care amintim:

 

·         întâlniri cu elevii, profesorii/diriginţii şi directorii şcolilor,

 

·         distribuirea de materiale informative şi prezentarea articolelor din Convenţia ONU pe înţelesul copiilor,  

 

·         informarea copiilor cu privire la autorităţile competente în acordarea de servicii primare în funcţie de nevoile fiecăruia (poliţie, şcoala, medic, biserica, primărie, DGASPC prin telefonul copilului, etc.),

 

·         Informarea elevilor privind modalităţile de sesizare a cazurilor de abuz asupra copiilor.

 

          La fiecare întâlnire elevii vor avea posibilitatea să adreseze întrebări şi să primească răspunsuri privind drepturile lor din partea specialiştilor DGASPC, precum şi din partea unui specialist din cadrul Centrului Judeţean de Intervenţie pentru Copilul Abuzat care va participa la întâlniri în calitate de invitat. Întâlnirile urmăresc implicarea copiilor într-un dialog deschis cu specialiştii serviciului şi acordarea de consiliere la solicitarea copiilor pe diverse probleme.

 

          De  asemenea, toate şcolile implicate în această acţiune vor participa la concursul cu tema „Drepturile mele în imagini”, prin întocmirea unui afiş în format A3. Un juriu format din membri din cadrul DGASPC va desemna afişul câştigător în data de 26 noiembrie 2010, urmând ca afişul desemnat ca fiind cel mai reprezentativ pentru tema propusă să fie expus o perioadă de un an la sediul Direcţiei, primăriei comunelor şi în şcolile participante. Totodată, şcoala câştigătoare va fi premiată cu o diplomă de onoare intitulată „Drepturile mele în imagini”, urmând ca şcolile participante să primească câte o diplomă de participare.

 

            Campania se va încheia în data de 30 noiembrie 2010 cu festivitatea de premiere ce va avea loc începând cu ora 11.00 loc la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, în sala festivă a Complexului de Servicii Destinat Protecţiei Copilului nr.1 Cluj-Napoca. Directorii şcolilor participante vor fi invitaţi la festivitatea de premiere unde vor asista la un mic spectacol oferit de către copiii din unităţile de protecţie din cadrul Direcţiei.

 

Biroul de presă

 

10.11.2010