Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 23 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Adoptiei la DGASPC Cluj

Ziua Adoptiei la DGASPC Cluj

                                                                                       

                                                                         CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref: Zile festive la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj

        Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, marchează prin activităţi deosebite două zile cu semnificaţie specială: 19 noiembrie – Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor, 20 noiembrie - Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor.
        Astfel, în acest an DGAPSC Cluj va organiza vineri – 18 noiembrie  un eveniment care vizează pe de o parte sărbătorirea “Zilei Drepturilor Copilului”, dar şi promovarea adopţiei “Ziua Adopţiei” - pornind de la faptul că adopţia, prin esenţa sa, schimbă destine şi vizează un grad deosebit de sensibilitate sufletească.  
        Proiectul, desfăşurat sub sloganul: “Inimi deschise! Familii deschise pentru copii”, presupune participarea specialiştilor din domeniul Protecţiei Copilului, a familiilor adoptatoare cu copiii lor, a unor personaje de poveste şi clowni ce vor anima atmosfera, dar şi a publicului larg. Pe întreg parcursul derulării evenimentului se vor desfăşura ateliere cu jocuri pentru copiii prezenţi (atelier de ştafete, atelier de desen, atelier cu jocuri de echipă şi comunicare, atelier cu jocuri distractive, atelier de cultură generală, atelier cu probe “Câştigi în 60 de secunde”).
Desfăşurarea evenimentului va avea loc mâine, între orele 16.00 – 19.30, în incinta Iulius Mall.
        De asemenea, DGASPC Cluj organizează o serie de activităţi şi cu ocazia "Zilei mondiale de prevenire a abuzului şi violenţei împotriva copiilor". Astfel, în perioada 15.11.2011 – 18.11.2011 se derulează un proiect de informare la Grădiniţa cu Program Prelungit “Poieniţa” Cluj-Napoca precum şi la Şcoala Constantin Brâncuşi, având ca scop: prelucrarea şi discutarea unor materiale (poveşti cunoscute) cu copiii preşcolari, în vederea conştientizării din punctul de vedere al sistemului educativ, a existenţei unor forme de violenţă.
       Meţionăm faptul că, în urma muncii susţinute a echipei de specialişti din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, dar şi a campaniilor de publicitate efectuate, se constată salturi cantitative în ceea ce priveşte numărul familiilor adoptatoare şi a copiilor adoptaţi. În cursul acestui an, până la această dată, 53 de persoane/familii au solicitat informaţii despre programul de adopţie, 33 familii au solicitat evaluarea în vederea obţinerii atestatului de familiei/persoană aptă să adopte. În urma evaluării au fost eliberate, până la această dată, 36 de atestate. Numărul copiilor încredinţaţi în vederea adopţiei este de 30, iar numărul adopţiilor încuviinţate până la această dată a ajuns la 26. 
        Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspectele referitoare la dezvoltarea copilului, care pleda pentru protecţia copilului împotriva neglijării şi a exploatării. Prin activitatea derulată, DGASPC Cluj susţine permanent drepturile fundamentale ale copiilor: dreptul la viaţă, la un mediu familial protector, unde să fie protejaţi împotriva oricăror forme de abuz, violenţă sau neglijare şi unde să se bucure de sănătate, educaţie, joacă şi o copilărie fericită.
        Adunarea Generală a ONU a recomandat (în 1954) ca toate ţările să sărbătorească o Zi Universală a Copiilor, care sa fie marcată ca Zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii din toată lumea şi ca Zi a promovării bunăstării copiilor lumii. Data de 20 noiembrie marchează ziua în care Adunarea Generală a adoptat Declaraţia Drepturilor Copiilor (în 1959) şi Convenţia Drepturilor Copiilor (în 1989).
         Adopţia, ca instituţie de drept civil, care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil, este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care implică multă responsabilitate, disponibilitate, devotament, înţelegere şi deschidere din partea familiei adoptatoare.

Biroul de presă
17.11.2011