Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Europeana Impotriva Discrimarii

Ziua Europeana Impotriva Discrimarii

                                                                                 

                                             CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref: 5 mai - Ziua Europeană de Luptă Împotriva Discriminării Persoanelor cu Dizabilităţi


      Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj organizează, în colaborare cu Asociaţia Clujul Pedalează, ONG-urile nonguvernamentale, Crucea Roşie Cluj şi şcolile speciale din Cluj-Napoca, în data de 5 mai 2011, cu ocazia Zilei Europene de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi, un set de acţiuni cu rol de conştientizare a drepturilor persoanelor cu handicap şi promovare a demnităţii acestora, în comunitatea locală.
      Activităţile sportive sunt organizate în Parcul Central, sub denumirea de “Sport pentru o zi”, între orele 9.30-16.30.
     Iniţiativa marchează dorinţa persoanelor cu dizabilităţi de autodepăşire, coroborat cu dorinţa de competiţie şi nevoia de cooperare şi comunicare pe care, asemeni tuturor, aceştia le deţin.
      În cadrul programului “Sport pentru o zi” sunt propuse o serie de acţiuni sportive, care nu au caracter competiţional, dorind astfel ca toate persoanele cu dizabilităţi, indiferent de gradul şi tipul de handicap sau de vârstă, să se bucure de activităţi în aer liber: boccia, alergare printre jaloane,  aruncări la coşul de baschet, alergare în viteză, fuga în sac, săritul corzii, ştafetă, cursă pe bicicletă, hula hop, şah, table, tenis de masă, deprinderea abilităţii de a merge cu bicicleta.
     Sportul generează valori importante precum: spiritul de echipă, solidaritatea, toleranţa şi  fair-play-ul, contribuind la dezvoltarea şi împlinirea personală. De asemenea, sportul promovează contribuţia activă a cetăţenilor la societate. Lipsa de activitate fizică duce la excesul de greutate, favorizează apariţia obezităţii şi a unor afecţiuni cronice precum bolile cardio-vasculare şi diabetul, care afectează calitatea vieţii, pun în pericol viaţa persoanelor.
     „Prin intermediul unor manifestări precum cele pe care le propune cu acest prilej, Consiliul Judeţean Cluj urmăreşte să contribuie la schimbarea mentalităţii persoanelor şi la creşterea gradului de toleranţă al acestora precum şi la reducerea riscului de marginalizare sau excludere socială a peroanelor cu dizabilităţi” a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.


Biroul de presă
04.05.2011