Ziua Asistentului Maternal Profesionist

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează în data de 16.11.2010, Ziua Asistentului Maternal.
Evenimentul va avea loc la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj-Napoca, din strada G-ral Eremia Grigorescu, nr. 37-39, între orele 10.00 – 14.00.
Evenimentul are ca temă „Asistenţa maternală, o alternativă viabilă la instituţionalizarea copilului” şi constă într-o întâlnire de lucru la care vor participa o serie de invitaţi din mai multe instituţii şi domenii de interes: asistenţi sociali, judecători, inspectori şcolari, profesori universitari din cadrul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială, studenţi, asistenţi maternali, medici, etc. La această întâlnire se vor dezbate teme de actualitate, specifice domeniului asistenţei maternale.
        Sistemul de asistenţă maternală a început în judeţul Cluj în anul 1997, fiind printre primele judeţe care au implementat acest sistem de îngrijire, la început fiind cinci familii care au derulat  această activitate.
        Plasamentul copiilor abandonaţi de părinţi, la asistenţi maternali, se constituie într-o alternativă viabilă la instituţionalizarea acestora în Centre de Plasament de tip clasic, îngrijirea unui copil în cadrul familial adecvat, asigurând o integrare socială aşteptată.
Ca alternativă la instituţionalizare, asistenţa maternală oferă copilului aflat în dificultate posibilitatea dezvoltării într-un mediu familial precum şi condiţii de creştere şi dezvoltare în funcţie de nevoile individuale ale fiecărui copil. Asistenţii maternali oferă copilului îngrjire familială temporară axându-se pe individualitatea acestuia. În plus, ei oferă climatul afectiv necesar unei bune dezvoltări psihice a copilului. De asemenea, rolul asistentului maternal implică, pe de o parte, împărţirea ocrotirii copilului cu părinţii şi alte rude, iar pe de altă parte, colaborarea cu asistentul social în vederea construrii unui plan de viitor permanent pentru copil.
        Copii sunt plasaţi la asistenţi maternali, în funcţie de planul individualizat, putând menţine legătura cu propria familie până la reintegrare, putând fi adoptaţi sau pregătiţi pentru viaţa independentă şi integraţi socio-profesional.
         În momentul de faţă în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului  îşi desfăşoară activitatea un număr de 151 de asistenţi maternali, asistenţi care asigură îngrijirea unui număr de 227 de copii.

 

Biroul de presă
15.11.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW