Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Ziua Adoptiei la DGASPC Cluj

Ziua Adoptiei la DGASPC Cluj

                                                                             

                                               CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 


Informare de presă
Ref: Ziua Adopţiei la DGASPC Cluj

      Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (DGASPC Cluj), instituţie publică de interes judeţean care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, sărbătoreşte în data de 19 noiembrie Ziua Mondială de Prevenire a Abuzurilor asupra Copiilor, iar în 20 noiembrie Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor.
Odată cu sărbătorirea “Zilei Drepturilor Copilului” se serbează şi în acest an “Ziua Adopţiei” - a copiilor adoptaţi şi a familiilor lor.
      Desfăşurarea evenimentului va avea loc în data de 19 noiembrie între orele 14.00 – 18.00, în incinta Iulius Mall.
     Manifestarea, desfăşurată sub sloganul ”Adoptă! Fii tu familia unui copil!” presupune participarea specialiştilor din domeniul Protecţiei Copilului, a familiilor adoptatoare cu copiii lor, precum şi a unor invitaţi speciali (tineri actori ce vor realiza împreună cu copiii prezenţi exerciţii de improvizaţie teatrală, clowni ce vor anima atmosfera, vor însoţi şi îndruma copiii pe parcursul evenimentului, elevi ai Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” care vor susţine recitaluri la vioară şi flaut, elevi din trupa de dans modern a Palatului Copiilor Cluj, Corul Seminarului Teologic care va susţine un concert), dar şi a publicului larg. Totodată, pe întreg parcursul derulării evenimentului se vor desfăşura în paralel ateliere de creaţie pentru copiii prezenţi (desen, pictură, pictură pe faţă, modelaj).
       Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată de aspectele referitoare la dezvoltarea copilului, care pleda pentru protecţia copilului împotriva neglijării, exploatării şi a neglijenţei. Prin activitatea zilnică DGASPC şi Consiliul Judeţean Cluj susţin permanent drepturile fundamentale ale copiilor: dreptul la VIAŢĂ, la un MEDIU FAMILIAL PROTECTOR, unde fiecare copil să fie protejat împotriva oricăror forme de abuz, violenţă sau neglijare şi unde să se bucure de SĂNĂTATE, EDUCAŢIE, JOACĂ şi O COPILĂRIE FERICITĂ.
       Pornind de la faptul că ADOPŢIA, prin esenţa sa, schimbă destine şi vizează un grad deosebit de sensibilitate sufletească, DGASPC Cluj doreşte atât sărbătorirea acestei zile speciale, cât şi promovarea adopţiei. Adopţia, ca instituţie de drept civil, care schimbă definitiv viaţa unei familii şi a unui copil, este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Dincolo de această legătură de filiaţie, adopţia este un proces extrem de complex care implică multă responsabilitate, disponibilitate, devotament, înţelegere şi deschidere din partea familiei adoptatoare.
       Meţionăm faptul că, în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, se constată salturi cantitative în ceea ce priveşte numărul familiilor adoptatoare şi a copiilor adoptaţi. În cursul acestui an, până la această dată, 51 de persoane/familii au solicitat informaţii despre programul de adopţie, 44 de familii au solicit evaluarea în vederea obţinerii atestatului de familiei/persoană aptă să adopte. În urma evaluării au fost eliberate, până la această dată, 39 de atestate. Numărul copiilor încredinţaţi în vederea adopţiei este de 26, iar numărul adopţiilor încuviinţate până la această dată a ajuns la 25. 


Biroul de presă
17.11.2010