Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Zilele bibliotecilor de cartier 2009

Zilele bibliotecilor de cartier 2009

                                                                                  

                             CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă

Ref: Sinteză activităţi - Zilele bibliotecilor de cartier 2009

          În perioada 9-13 noiembrie 2009, Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” a organizat Zilele Bibliotecilor de Cartier, activitate aflată la cea de-a XIII-a ediţie.
        În aceste zile spaţiile de lectură ale filialelor bibliotecii au devenit spaţii de comunicare pentru cei care au dorit să se  întâlnească cu specialişti din diferite domenii, cu oameni de cultură ai Clujului, să participe la dicuţii si dezbateri tematice.
          Programul Zilelor Bibliotecilor de Cartier a cuprins următoarele activităţi:

          Filiala Zorilor (str. Observatorului nr.1)
          Luni, 9 noiembrie. Capra cu trei iezi. Spectacol pentru copii, prerezentat de Teatrul de Păpuşi Puck. Au participat 45 de copii de la Şcoala “Radu Stanca” şi de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”.
         Vizionări colective pe tot parcursul zilei: Seria Harry Potter, Piraţii din Caraibe, Frăţia pantalonilor călători. Au participat 62 de copii.

        Marţi, 10 noiembrie. Homeopatia, o necunoscuta? Dezbatere tematică cu participarea doamnei  doctor Camelia Romitan. Au participat 32 de persoane, cititori ai bibliotecii.

          Miercuri, 11 noiembrie, pe tot parcursul zilei s-au organizat Vizionări colective: Documentare BBC, Discovery.         

        Joi, 12 noiembrie. Argila – sănătate şi frumuseţe. Discuţie cu domnul Ioan Timbuş, specialist în produse nemetalifere şi cu reprezentanţi ai Farmec SA (Prezentarea liniei de produse pe bază de  argilă), cu participarea a 43 de persoane, cititori ai bibliotecii.

         Filiala “Traian Brad” (str. Izlazului nr.18)
        Marţi, 10 noiembrie.  Întâlnire cu vârsta a 3-a. Prezentarea cărţilor şi periodicelor din colecţiile Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” de interes pentru vârstnicii beneficiari ai Fundaţiei pentru Îngrijirea Vârstnicului din cartierul Mănăştur.
         Scriitori clujeni la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”:  Îndemn la lectură. Dialog cu scriitorul  Dorin Almăşan. Au participat 42 de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a de la şcolile „Ion Creangă” şi „Octavian Goga”
         Vineri, 13 noiembrie. Poveşti ilustrate. Întâlnire cu ilustratorul de carte Adrian Barbu, discuţii, demonstraţii pe videoproiector, atelier de creaţie cu participarea elevilor claselor a III-a şi a IV-a de la Liceul cu Program Sportiv Cluj, 40 de persoane.
          Între carte şi film. Întâlnire cu tânărul scriitor şi regizor clujean Adrian Mureşan. Au participat 50 de elevi de la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca şi de la Şcoala „Ion Creangă”.

          În săptămâna 9-13 noiembrie 2009, cu ocazia Zilelor Bibliotecilor de Cartier, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” a oferit înscriere gratuită persoanelor de toate vârstele.
          În această perioadă de doar 5 zile s-au înscris la bibliotecă nu mai puţin de 370 de persoane aparţinând tuturor  categoriilor socio-profesionale, fapt ce reprezintă un rezultat excelent comparativ cu o lună obişnuită (spre exemplu luna septembrie 2009, când au fost 377 de persoane înscrise).
          În aceeaşi perioadă, la toate secţiile şi filialele s-a desfăşurat acţiunea O carte pentru fiecare.
          Astfel, circa 5000 de volume de carte din toate domeniile de interes, primite de-a lungul anilor ca şi donaţii din partea editurilor, persoanelor fizice şi din fondurile bibliotecilor care şi-au încetat activitatea au fost distribuite gratuit tuturor doritorilor, care au vizitat biblioteca în aceste zile. Titlurile oferite există în colecţiile bibliotecii în diferite ediţii şi nu au fost luate în evidenţele contabile. Acest gen de acţiune este foarte răspândit în bibliotecile din străinătate şi practicată tot mai mult şi în România.
          Totodată, cu acest prilej, Biblioteca a lansat şi un apel către clujenii care doresc să doneze cărţi din bibliotecile personale şi, în acelaşi timp, îşi asumă rolul de intermediar pentru ca fiecare carte să ajungă în mâinile celor care au nevoie de ea.
          „Dat fiind succesul de care aceste manifestări s-au bucurat, Consiliul Judeţean Cluj, prin intermediul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, va organiza şi în viitor asemenea acţiuni,  de două ori pe an, în aprilie, cu ocazia Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor şi în noiembrie, cu ocazia Zilelor Bibliotecilor de Cartier. Consider că asemenea acţiuni sunt extrem de utile şi răspund pe deplin obiectivului nostru de a apropia locuitorii judeţului de lectură şi de a facilita accesul la cultură şi cunoaştere al acestora”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin  Tişe.

Biroul de presă
17.11.2009