Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Zestrea traditiilor clujene, la Mintiu Gherlii

Zestrea traditiilor clujene, la Mintiu Gherlii


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: ,,Zestrea traditiilor clujene”, la Mintiu Gherlii


     Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj (CJCPCT), institutie de cultura aflata sub autoritatea Consiliului Judetean, a organizat la Scoala Gimnaziala din Mintiu Gherlii o noua activitate ce a avut drept scop apropierea elevilor si a profesorilor de traditiile populare autentice. In acelasi timp, intentia a fost si aceea de a le trezi acestora interesul fata de patrimoniul cultural romanesc, in anul Centenarului Marii Uniri. Desfasurata la nivelul Scolii Gimnaziale Mintiu Gherlii, activitatea a fost parte a proiectului cultural-educativ ,,Zestrea traditiilor clujene”, derulat de catre institutia de cultura clujeana.
     „Felicit inca o data intreaga echipa a Centrului pentru aceasta initiativa mai mult decat potrivita Centenarului Marii Uniri si ii adresez indemnul de a ajunge in cat mai multe scoli din judet. Doar in acest fel, cu o generatie tanara constienta si iubitoare de valori romanesti autentice, vom avea sansa sa ne pastram identitatea” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Echipa formata din consultantii artistici din cadrul compartimentului de educatie permanenta, Maria Marinela Istici si Grigore Samboan, le-a prezentat elevilor activitatea institutiei clujene de cultura, editorialele, dar si secvente din filmul etnografic ,,Popas in Transilvania”, realizat de dr. Mircea Campeanu, seful Biroului Conservare Cultura Traditionala din cadrul institutiei. Tinerii au aflat, astfel, amanunte despre horitorii clujeni, ceterasii de altadata, despre jocul traditional si despre vechile indeletniciri ale tesutului. De asemenea, interpreta profesionista de muzica populara Mariana Morcan, din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvana” a CJCPCT Cluj, le-a vorbit tinerilor despre balada si a interpretat Balada lui Horea, precum si alte cantece cunoscute din zona Clujului.
Invitat special a fost naistul Constantin Istici, referent la Casa Municipala de Cultura din Gherla, care le-a vorbit tinerilor despre istoria acestui instrument si a interpretat la nai doua cantece doinite.
     Activitatea de la Mintiu Gherlii s-a incheiat cu concursul pe teme de cultura traditionala ,,Uniti prin traditii”, in cadrul caruia s-au intrecut mai multe echipe de elevi. La final, tinerii participanti la concurs au primit diplome din partea CJCPCT Cluj iar pentru biblioteca scolii au fost donate volume ce prezinta obiceiurile si traditiile populare din judet.
     In urmatoarea perioada, proiectul cultural-educativ ,,Zestrea traditiilor clujene” se va derula in localitatea clujeana Rascruci si la Scoala Gimnaziala „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca, aici impreuna cu proiectul „Drag de Romania”, initiat de Asociatia clujeana „Alegria”.


Biroul de presa
26 aprilie 2018