Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Zestrea Traditiilor Clujene la Iara

Zestrea Traditiilor Clujene la Iara


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref.: O noua activitate a proiectului ,,Zestrea Traditiilor Clujene”, de Ziua Mondiala a Educatiei     Vineri, 5 octombrie 2018, de Ziua Mondiala a Educatiei, o noua activitate a proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Traditiilor Clujene” derulat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj se va desfasura la Scoala Gimnaziala din Iara, urmand a fi implicati toti cei aproape 150 de elevi.
     Tot in cadrul aceluiasi proiect menit sa promoveze traditiile autentice, elevii Scolii Gimnaziale Sinpaul au participat marti, 2 octombrie 2018, la o ora deschisa de folclor. Cu acest prilej, incepand cu ora 12:00, la Caminul Cultural din localitate, cei peste 100 de tineri, alaturi de profesorii si invatatorii lor, au aflat amanunte despre activitatile compartimentului de educatie permanenta si proiectele cultural-educative din cadrul institutiei de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, dar si despre obiceiurile si traditiile clujene.
     Totodata, acestia au vizualizat secvente din proiectele cultural-educative care vizeaza participarea tinerei generatii cu momente traditionale si au fost partasi la momente de folclor muzical vocal - exemplificare a doinei, a baladei si a cantecului propriu-zis. In acelasi cadru, a fost prezentat costumul popular barbatesc si femeiesc din diferite zone folclorice ale judetului Cluj, intalnirea incheindu-se cu un concurs pe teme de cultura traditionala, intitulat „Uniti prin traditii”.
     Anterior, de la debutul anului educational 2018-2019, proiectul a mai fost prezentat elevilor din cadrul Scolii cu clasele I-VIII din Garbau, urmand ca pana la finalul anului 2018 sa mai ia parte elevi de la scolile din Aghiresu, Palatul Copiilor Huedin, Baisoara, Borsa, Marisel, Colegiul „Emil Negrutiu” din Turda si Scoala „Constantin Brancusi” din Cluj-Napoca. Proiectul este astfel gandit incat sa ajunga in toate centrele de comuna din judet, aproximativ 75 de scoli, dar si la unele institutii de invatamant din orase, intalnirile fiind programate in salile festive ale scolilor sau la Caminele Culturale, in functie de numarul de elevi.
     Reamintim in acest context faptul ca, prin intermediul proiectului cultural-educativ ,,Zestrea Traditiilor Clujene” elevii din judetul Cluj, alaturi de profesorii lor, sunt invitati in Anul Centenar la cunoasterea, promovarea, protejarea si perpetuarea traditiilor populare locale. De asemenea, acestora le sunt prezentate costumele populare din lada de zestre a parintilor si bunicilor, create si purtate in vatra satului romanesc, alaturi de muzica vocala si instrumentala. Initiat in anul 2017 de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, proiectul a reunit in cadrul actiunilor derulate pana acum, direct si interactiv, aproape 3.000 de elevi de la 27 de scoli din judet, atat din mediul rural, cat si din cel urban.

Biroul de presa
4 octombrie 2018