Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Zestrea Traditiilor Clujene, din nou in scoli

Zestrea Traditiilor Clujene, din nou in scoli
CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Proiectul ,,Zestrea Traditiilor Clujene” continua in scolile din judetul Cluj


     Odata cu inceperea anului scolar 2018-2019, proiectul cultural-educativ ,,Zestrea Traditiilor Clujene”, initiat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, institutie de cultura aflata in subordinea Consiliului Judetean, continua sa se deruleze in scolile din comunele si orasele judetului Cluj.
     Prima actiune din acest an scolar debuteaza marti, 25 septembrie a.c, ora 11.00, la Scoala cu clasele I-VIII din Garbau. Vor urma Scoala Gimnaziala Sanpaul si Scoala cu clasele I-VIII Aghires Fabrici, dupa care vor avea loc actiuni saptamanale in cadrul proiectului. In anul scolar precedent, peste 2.500 de elevi au participat direct si interactiv la acest proiect, care a colindat 25 de comune si scoli din  judet si din municipiul Cluj-Napoca.
     Proiectul cultural-educativ „Zestrea traditiilor clujene” a demarat in anul 2017 cu scopul de a promova cultura traditionala din judetul Cluj in randul elevilor din mediul rural, in toate comunele din judet, dar si in cel urban. De asemenea, se doreste cunoasterea de catre elevi a activitatii compartimentului de educatie permanenta si proiecte cultural-educative din cadrul Centrului, trezirea dragostei si interesului pentru obiceiurile si traditiile clujene si dezvoltarea spiritului competitiv, prin intermediul concursului pe teme de cultura traditionala „Uniti prin traditii”. In acelasi timp, sunt propuse spre vizualizare secvente din proiectele cultural- educative, care vizeaza participarea tinerei generatii cu momente traditionale.
     Intalnirile au loc in salile festive ale scolilor, sau la Caminele Culturale, in functie de numarul de elevi. Tinerilor le sunt distribuite pliante cu continut adecvat, au loc proiectii de secvente din filme etnografice si momente de folclor muzical vocal - exemplificare a doinei, a baladei si a cantecului propriu-zis. In acelasi cadru, membrii proiectului prezinta costumul popular barbatesc si femeiesc din diferite zone folclorice ale judetului Cluj, iar la final, o parte dintre elevi, participa la un concurs pe teme de cultura traditionala. Totodata, proiectul isi doreste, acolo unde este posibil, crearea unui colt muzeistic in cadrul fiecarei scoli, format din obiecte populare colectionate de catre elevi, profesori si parinti.
     Echipa proiectului este formata din Marinela Zegrean-Istici si Grigore Samboan, consultanti artistici in cadrul compartimentului de educatie permanenta si proiecte culturale, alaturi de Mariana Morcan - solist vocal in cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvana” a C.J.C.P.C.T. Cluj si Ioan Bruchental - tehnician de imagine. 


Biroul de presa
19 septembrie 2018