Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 25 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Vizita delegatiei Ambasadei germane la CJ Cluj

Vizita delegatiei Ambasadei germane la CJ Cluj

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ   

 

Informare de presă 

Ref: Primirea delegaţiei Ambasadei germane la Consiliul Judeţean Cluj 

 

                Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a primit marţi, 12 noiembrie 2013, vizita unei delegaţii germane în frunte cu domnul Ambasador al Republicii Federale Germania, Werner Hans Lauk, însoţit de noul consul al Consulatului General German de la Sibiu, doamna Judith Urban, şi de doamna Christiane Heinze, secretar în cadrul Secţiei cultură, învăţământ şi probleme ale minorităţii germane.

            Vizita  delegaţiei germane este ocazionată de desfăşurarea, în perioada 11-15 noiembrie 2013, la Cluj-Napoca, a „Zilelor Germane din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai”, un proiect iniţiat de Asociaţia tinerilor vorbitori de limbă germană „Gutenberg” şi care urmăreşte dezvoltarea limbii şi culturii germane în spaţiul clujean, dar şi implicarea tinerilor studenţi şi elevi vorbitori de limba germană în diverse activităţi culturale. 

            În cadrul întâlnirii, preşedintele Horea Uioreanu a subliniat bunele relaţii de colaborare stabilite între judeţul Cluj şi diferite regiuni din Germania, concretizate inclusiv prin existenţa în judeţul nostru a unui număr de 528 de companii cu capital german, ale căror investiţii totalizează peste 158 de milioane de lei. Totodată, în judeţul Cluj funcţionează cel mai mare club economic al oamenilor de afaceri vorbitori de limbă germană din ţară. Având în vedere interesul ridicat manifestat de comunitatea germană de afaceri faţă de sectorul economic clujean, preşedintele Consiliului Judeţean a trecut în revistă principalele oportunităţi de investiţii oferite de sistemul de parcuri industriale Tetarom, inclusiv potenţialul noului proiect Tetapolis, un parc ştiinţific şi tehnologic veritabil, singurul din România realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat. În acest context, au fost prezentate atuurile pe care Clujul le are din punctul de vedere al resursei umane înalt calificate dar şi caracterul multietnic şi multicultural al comunităţii care a contribuit esenţial la dezvoltarea întregii zone în ultimii ani. În plus, ambasadorul Germaniei a fost interesat de proiectele de infrastructură aflate în derulare, inclusiv de proiectul construcţiei noii piste a Aeroportului, dorindu-se creşterea numărului de destinaţii şi a curselor care leagă cele două ţări, alături de rutele deja operate spre Munchen şi Dortmund. În cadrul discuţiilor au fost abordate inclusiv o serie de aspecte legate de politica de dezvoltare regională şi de descentralizare în România, dar şi de beneficiile sistemului de învăţământ german, care combină extrem de eficient formarea teoretică cu cea practică.

A fost o întâlnire deosebit de utilă în care i-am prezentat domnului ambasador beneficiile pe care investitorii germani le pot găsi la Cluj, facilităţi pe care le-am prezentat oamenilor de afaceri germani inclusiv cu prilejul Târgului Expo Real de la Munchen de luna trecută. Din acest punct de vedere, judeţul nostru are un important atu: după Sibiu, Clujul este al doilea mare centru urban din România unde există o comunitate importantă de vorbitori de limbă germană, dar şi o cultură de tip occidental, la care se adaugă o resursă umană înalt calificată în cele 12 universităţi clujene” a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. 

 

Biroul de presă 

12 noiembrie 2013