Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 20 Iunie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Vizita delegatie Ministerul Economiei Ungaria

Vizita delegatie Ministerul Economiei Ungaria

                                                                              

                              CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Comunicat  de  presă
Ref: Vizită delegaţie Ministerul Economiei din Ungaria

      Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan a primit joi, 4 aprilie 2013, vizita unei delegaţii aparţinând Ministerului Economiei din Ungaria, delegaţie condusă de domnii  Szatmari Kristof, secretar de stat în cadrul acestui minister şi Radeczky Jeno, comisar ministerial. Pentru a spori şansele ca în urma acestei vizite oficialii maghiari să fie convinşi de atractivitatea sporită a judeţului Cluj şi a parcurilor sale industriale pentru oamenii de afaceri maghiari, la discuţii a participat şi domnul Kerekes Sandor, preşedintele consiliului de administraţiei al Tetarom S.A şi fost vicepreşedinte al forului administrativ judeţean.
       În cadrul vizitei au fost purtate o serie de discuţii legate de posibilitatea participării oficialilor guvernamentali maghiari precum şi a oamenilor de afaceri din Ungaria la cel mai important târg agricol din Transilvania – „Agraria 2013”, eveniment care va avea loc în perioada 25-28 aprilie şi care promite a fi unul dintre cele mai importante locuri de întâlnire pentru fermieri, specialişti, manageri şi autorităţi din domeniul agriculturii. În contextul acestui eveniment expoziţional de tradiţie, vicepreşedintele Vakar Istvan i-a asigurat pe membrii delegaţiei maghiare de deschiderea totală a Consiliului Judeţean Cluj, susţinând şi încurajând intenţia Ministerului Economiei din Ungaria de a participa la acest târg de profil. 
       De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi o serie de aspecte referitoare la principalele proiecte de investiţii aflate în derulare la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, cu accent pe Parcurile Industriale Tetarom. Astfel, au fost purtate discuţii legate de înfiinţarea noului parc industrial Tetarom IV, parc industrial care va avea o suprafaţă de circa 85 de hectare, 25 dintre acestea urmând să fie rezervate pentru construirea unui parc fotovoltaic. Totodată, au fost prezentate facilităţile pe care SC Tetarom SA, societate pe acţiuni aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, le poate pune la dispoziţia oamenilor de afaceri maghiari dornici de a investi în domeniul tehnologiilor avansate şi a celor nepoluante. 
       În acelaşi timp, au fost abordate cu acest prilej unele aspecte concrete legate de întărirea colaborării dintre cele două părţi prin derularea de proiecte în domeniul atragerii de fonduri europene, investiţii în sectorul energiilor regenerabile (fabrici de brichetat rumeguş) precum şi impulsionarea transportului aerian dintre Aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta şi cel din Cluj-Napoca. Nu în ultimul rând, având în vedere intenţia Ministerului Economiei din Ungaria de a participa la Târgul Agraria, pe parcursul întrevederii au fost abordate şi aspecte referitoare la instituţiile subordonate Consiliului Judeţean Cluj în al căror domeniu de activitate întră şi sectorul agricol. Astfel, oficialilor maghiari le-a fost prezentat „Centrul AgroTransilvania”, piaţă de agro-alimentară de gros în care cetăţenii pot să-şi achiziţioneze produse de calitate, la cele mai mici preţuri, direct de la producător. De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan, a prezentat delegaţiei maghiare şi activitatea Asociaţiei Produs de Cluj, entitate ale cărei atribuţii vizează, printre altele, promovarea produselor tradiţionale şi a excelenţei în agricultură în vederea creşterii competitivităţii în acest domeniu şi a dezvoltării mediului rural.
       „Vizita delegaţiei maghiare a fost una extrem de utilă şi a survenit în contextul bunelor relaţii de prietenie şi înfrăţire pe care Clujul le are cu judeţele Fejer şi Baranya  din Ungaria. În acest context, am conturat un mecanism de realizare a unor proiecte agricole comune în care ambele părţi să-şi poată evidenţia expertiza în domeniu, astfel încât bunele practici ale unei părţi, dintr-un anumit sub-sector, să poată completa experienţa celeilalte părţi. Punerea în comun a experienţei acumulate  va reprezenta, cu certitudine, un plus în ceea ce priveşte impulsionarea investiţiilor din domeniul agro-alimentar”, a declarat Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

Biroul de presă
4 aprilie 2013