Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 25 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Vizita Ambasadorului Norvegiei la CJ Cluj

Vizita Ambasadorului Norvegiei la CJ Cluj

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ   

 

Informare de presă 

Ref: Primirea Ambasadorului Norvegiei la Consiliul Judeţean Cluj

          Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu împreună cu Vicepreşedintele Vakar Istvan au primit astăzi, 19 noiembrie 2013, vizita Excelenţei Sale, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti, doamna Tove Bruvik Westberg.      

În cadrul întâlnirii, membrii delegaţiei norvegiene şi-au exprimat interesul faţă de programele Consiliului Judeţean, o atenţie aparte fiind acordată extinderii parcurilor industriale administrate de forul administrativ judeţean prin intermediul TETAROM şi dezvoltării proiectului Tetapolis care vizează înfiinţarea unui parc ştiinţific şi tehnologic realizat exclusiv prin parteneriatul dintre autorităţile publice locale şi mediul academic, fără aport de capital privat etc.  Totodată, au făcut obiectul discuţiilor inclusiv o serie de proiecte de investiţii a căror derulare se doreşte în perioada următoare - amenajarea unei pârtii de schi la Rogojel în munţii Apuseni, construirea Centralei hidroenergetice Tarniţa-Lăpuşteşti ş.a. -  şi la care partea norvegiană ar putea contribui fie prin punerea la dispoziţie a expertizei de care dispune în domeniu fie prin atragerea de investitori. De asemenea, au fost prezentate atuurile pe care Clujul le are din punctul de vedere al resursei umane înalt calificate provenite din cele 12 universităţi clujene, fiind purtate discuţii inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea Specializării Limba şi literatura norvegiană din cadrul Facultăţii de Litere UBB Cluj precum şi referitor la creşterea numărului de burse de cercetare alocate studenţilor clujeni.

În plus, ambasadorul Norvegiei a fost interesat de proiectele de infrastructură aflate în derulare, inclusiv de proiectul construcţiei noii piste a Aeroportului, dorindu-se creşterea numărului de destinaţii şi a curselor care leagă cele două ţări, sens în care doamna ambasador a propus ruta Cluj-Oslo. Totodată, Excelenţa Sa, doamna Tove Bruvik Westberg, a precizat că doreşte ca pe viitor să se înfiinţeze un consulat onorific şi la Cluj.

A fost o întâlnire deosebit de utilă în care i-am prezentat doamnei ambasador beneficiile pe care investitorii norvegieni le pot găsi la Cluj în condiţiile în care prezenţa norvegiană în peisajul investiţional clujean nu se află încă la nivelul adevăratului potenţial pe care ambele părţi îl deţin. Am convingerea că doamna ambasador a conştientizat avantajele pe care Clujul le prezintă din acest punct de vedere şi că întâlnirea de azi va contribui la impulsionarea investiţiilor norvegiene în judeţul Cluj a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu.

Vizita delegaţiei norvegiene este ocazionată de desfăşurarea în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a  Zilelor Edvard Munch 2013, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naşterea marelui pictor norvegian.  

 

   Biroul de presă 

19 noiembrie 2013