Vernisaj expozitie – Atinge, simte, priveste la Muzeul de Arta

Liceul pentru Deficienţi de Vedere, Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţii aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, organizează miercuri, 04 aprilie 2012, ora 11.00,  vernisajul expoziţiei „ ATINGE  SIMTE  PRIVEŞTE”.
      Lucrările vor fi expuse în sălile de expoziţii temporare ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii, nr. 30, în perioada 04 – 15 aprilie 2012.
      Expoziţia este rezultatul unui proiect de parteneriat care se derulează începând cu anul 2009 între Liceul pentru Deficienţi de Vedere şi Muzeul de Artă Cluj–Napoca.
      Scopul parteneriatului este desfăşurarea de activităţi specifice de pedagogie muzeală şi de educare a simţului estetic şi artistic al elevilor cu deficienţe vizuale în vederea includerii acestora printre vizitatorii activi ai muzeului.
      Obiectivele urmărite sunt:
-Facilitarea accesului persoanelor cu deficienţe vizuale la Expoziţia Permanentă a Muzeului de Artă Cluj-Napoca;
-Creşterea nivelului cultural al persoanelor cu deficienţe de vedere prin îmbogăţirea educaţiei artistice a acestor elevi;
-Integrarea socială a tinerilor cu deficienţe vizuale în viaţa cultural-artistică a oraşului.
      Activităţile din cadrul proiectului de parteneriat se desfăşoară în atelierele Liceului pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, în cele ale Secţiei Pedagogia Artelor – Universitatea de Artă şi Design, Cluj precum şi în cadrul atelierului de creaţie al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
      În cadrul activităţilor de pedagogie muzeală, elevii cu deficienţe de vedere sunt implicaţi şi motivaţi să realizeze picturi inedite, originale, dar şi lucrări şi transpuneri tactile – replici ale unor picturi cu o valoare artistică deosebită precum: „Călăreţul albastru” de Hans Mattis-Teutsch, „Natură statică” de Alexandru Ciucurencu. Astfel, este stimulată creativitatea prin cunoaşterea şi utilizarea unor tehnici plastice cât mai variate de exprimare artistică: colaj textil amestecat(combinat, mixat) cu materiale neconvenţionale şi lut. 
     Activităţile se desfăşoară cu sprijinul studenţilor Secţiei Pedagogia Artelor din cadrul Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca, sub coordonarea Conf. univ. dr. Ioana Antoniu, Lector univ. dr. Mihaela Gorcea,  cadru didactic asociat dr. Cristina Metea.
    Elevii cu deficienţe de vedere din clasele IV-XII, Liceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca sunt coordonaţi de Elena – Daniela Bodea, profesor de educaţie plastică/vizuală/artistică.

Biroul de presă
02.04.2012

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW