Vernisaj expozitie Atinge si Intelege

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vernisează în data de 30 septembrie 2009, orele 13.00, prima expoziţie muzeală permanentă din ţară organizată special în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere, la sediul din str. Memorandumului nr. 21, expoziţie intitulată„ATINGE ŞI ÎNŢELEGE  –  MESAJUL  TACTIL AL OBIECTELOR ŢĂRĂNEŞTI  TRADIŢIONALE” .
           Această premieră în domeniul muzeologiei româneşti, expoziţia cu impact tactil, a fost realizată prin derularea de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei a unui proiectfinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la care muzeul a avut ca partener Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca (instituţie de învăţământ special subordonată Consiliului Judeţean Cluj), iar ca şi colaborator Asociaţia „Pontes” din Cluj-Napoca. Acest demers îşi propune să înlesnească accesul la cultură al persoanelor cu deficienţe de vedere, oferind condiţiile necesare promovării şi însuşirii valorilor culturii tradiţionale.
            În afară de obiectele expuse, grupate pe categorii etnografice, publicul vizat mai poate beneficia de: ghidaj specializat; ghid plastifiat, plăcuţe indicatoare, etichete în alfabetul Braille, desene cu teme etnografice în relief şi în alfebetul Braille, audioghid. Accesul la expoziţie este adaptat nevoilor specifice ale celor cu deficienţe de vedere prin amplasarea unorbenzi podotactile. De asemenea, pentru o mai bună orientare, la intrarea în muzeu, cei ce au nevoie pot utiliza macheta tactilă a spaţiului expoziţional prin care vor intui mai bine structura acestui spaţiu.  
           Astăzi, când asistăm nu numai la disoluţia ultimelor elemente ale culturii tradiţionale organice, ci şi la dispariţia treptată a exponenţilor ei, o asemenea iniţiativă reprezintă pentru comunitatea celor cu deficienţe de vedere singura şansă de a stabili un contact, controlat ştiinţific, cu un mediu cultural atât de bogat în senzaţii şi generator de echilibru psihic, prin sentimentul de apartenenţă culturală şi etnică pe care îl declanşează. Totodată, contactul nemijlocit cu artefacte aparţinând unui univers şi evocând o lume caracterizată prin apropierea de natură, prin solidaritate comunitară, poate constitui un remediu psihologic împotriva agresiunilor inevitabile ale lumii supertehnicizate contemporane. Seturile de artefacte destinate intuirii tactile vor constitui baza unor activităţi de pedagogie muzeală, fiecare domeniu tematic putând fi prezentat în detaliu în cadrul unei şedinţe distincte. 
            O asemenea acţiune va avea ca efect atât integrarea unui grup, multă vreme marginalizat, în ambianţa culturală actuală, cât şi sensibilizarea, schimbarea opticii majorităţii populaţiei faţă de nevoile speciale ale celor cu deficienţe de vedere. Sperăm că realizarea unei expoziţii atât de inedite, cu artefacte tangibile, va reprezenta un atu în plus în atragerea spre muzeu şi a vizitatorilor obişnuiţi, aparţinând unei anumite categorii de vârstă: copiii dornici să atingă şi să manipuleze asemenea piese provenite din universul satului tradiţional transilvănean, cu atât mai mult cu cât pentru aceştia au fost amenajate două colţuri de joacă unde îi aşteaptă păpuşi îmbrăcate în costume populare tradiţionale autentice şi o serie de alte jucării din lemn identice cu cele ce făceau deliciul copiilor din satele de odinioară. Toate aceste jucării sunt replici ale pieselor aflate în patrimoniul muzeului, fiind realizate de către personalul instituţiei.
          Realizarea acestei expoziţii  pune bazele unei colaborări de durată cu Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj-Napoca, în scopul socializării elevilor, deziderat esenţial al unei asemenea instituţii de învăţământ.
Muzeul Etnografic al Transilvaniei îşi extinde în continuare paleta de servicii prin care să lărgească accesul la valorile culturii tradiţionale al unor categorii cât mai variate de public, şi are în primul rând în vedere persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi, pentru care, dacă nu se creează condiţii speciale, vizitarea unui muzeu este extrem de dificilă sau chiar imposibilă. Consecvent cu această orientare, în cursul acestui an, la Secţia Pavilionară a MET se vor monta servoscări cu platforme care vor permite accesul persoanelor cu dizabilităţi locomotorii în spaţiul expoziţional.

Biroul de presă
29.09.2009

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW