Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 23 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Vasile Cipcigan pregateste cucerirea vf. Everest

Vasile Cipcigan pregateste cucerirea vf. Everest


CONSILIUL JUDEÈšEAN CLUJ

 

Comunicat de presă

Ref. Salvamontistul clujean Vasile Cipcigan se pregăteÈ™te pentru un nou "pas" în cadrul proiectului "Sapte Pasi pe Acoperisul Lumii"

                       

Șeful de formaÈ›ie din cadrul Serviciului Public JudeÈ›ean Salvamont-Salvaspeo Cluj, alpinistul clujean Vasile Cipcigan a comunicat conducerii Consiliului JudeÈ›ean intenÈ›ia de a continua proiectul „Șapte PaÈ™i pe AcoperiÈ™ul Lumii", proiect care a debutat acum circa È™ase ani È™i al cărui obiectiv îl reprezintă cucerirea celor mai înalte È™apte vârfuri de pe fiecare continent: Kilimanjaro în Africa, McKinley (Denali) în America de Nord, Elbrus în Europa, Aconcagua în America de Sud, Carstensz Pyramid în Australia/Oceania, Vinson în Antartica È™i Everest în Asia.

În acest context, după performanÈ›a istorică înregistrată în toamna anului trecut când, prin cucerirea vârfului Manaslu din Himalaia, alpinistul Vasile Cipcigan a reuÈ™it să devină primul clujean care a depăÈ™it bariera celor 8000 de metri, È™eful formaÈ›iei Salvamont-Salvaspeo Cluj îÈ™i propune ascensiunea, în aceeaÈ™i echipă cu ziaristul Titus Crăciun, pe cel mai înalt vârf al planetei - Everest (8848m).

Noua expediÈ›ie, eminamente clujeană, va dura aproximativ două luni È™i va fi una dintre cele mai dificile ascensiuni de până acum, atât din punct de vedere al logisticii È™i al traseului, cât mai ales al condiÈ›iilor climaterice existente la respectiva altitudine, cu atât mai mult cu cât cei doi temerari clujeni îÈ™i propun o ascensiune curată, fără aport de oxigen suplimentar.

 Apreciez în mod deosebit tăria de caracter È™i perseverenÈ›a salvamontistului clujean Vasile Cipcigan, un veritabil ambasador al Clujului È™i al sporturilor montane din România. Curajul dovedit, alături de calităÈ›ile sale fizice È™i sportive de excepÈ›ie constituie tot atâtea motive în plus pentru ca iubitorii muntelui È™i turiÈ™tii să se simtă în deplină siguranÈ›ă pe teritoriul judeÈ›ului nostru, convinÈ™i fiind de profesionalismul tuturor membrilor Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo”, a declarat preÈ™edintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin TiÈ™e.

În prezent, alpinistul clujean care activează ca È™i È™ef al formaÈ›iei de salvatori montani din cadrul Salvamont-Salvaspeo Cluj se află în plin proces de recuperare È™i refacere în urma degerăturilor suferite cu prilejul ultimei expediÈ›ii derulate în Himalaia. Fiind un proiect extrem de complex, pregătirile vor debuta în luna aprilie, în paralel cu demersurile de strângere a fondurilor necesare unui atât de ambiÈ›ios proiect. În principal, costurile acestei ascensiuni programate să aibă loc anul viitor sunt reprezentate de taxa de ascensiune pe vârful Everest, organizarea propriu-zisă a proiectului, derularea de sesiuni de pregătire, achiziÈ›ionarea de echipament, dar È™i alte categorii de servicii la care va trebui să se apeleze.

Având în vedere aportul pe care proiectul „Șapte PaÈ™i pe AcoperiÈ™ul Lumii" îl are la promovarea imaginii judeÈ›ului, Consiliul JudeÈ›ean Cluj s-a implicat pe parcursul timpului în susÈ›inerea acestuia, oferind o parte din suportul logistic È™i financiar necesar reuÈ™itei acestor expediÈ›ii. 

 

Biroul de presă

17 Februarie 2017