Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Un alt spital a fost acreditat

Un alt spital a fost acreditat

                                                           
                               CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

Informare de presa
Ref. Un alt spital de sub autoritatea Consiliului Judetean a fost acreditat


     Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa, unitate sanitara aflata in subordinea Consiliului Judetean Cluj, a obtinut din partea Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate (A.N.M.C.S.), Certificatul de Acreditare, document care reflecta calitatea actului medical si a serviciilor pe care spitalul le ofera pacientilor. Conform Ordinului Ministrului Sanatatii, institutia spitaliceasca a fost incadrata in categoria V, atestare care se acorda unitatilor ce asigura servicii medicale pentru ingrijirea bolnavilor cronic, servicii medicale intr-o singura specialitate sau servicii paleative.
     Activitatea de evaluare a presupus aplicarea unui set de cca. 800 de intrebari prin care membrii comisiei au urmarit modalitatea de functionare a entitatii sanitare in ceea ce priveste infrastructura si dotarile specifice activitatii medicale, precum si realizarea demersurilor necesare si intocmirea documentelor relevante, astfel incat sa existe certitudinea ca pacientii beneficiaza de servicii medicale si de cazare adecvate, de medicamentatie si tratament corespunzator.
     In urma procesului de analiza si evaluare a criteriilor stabilite la nivel national pentru acordarea acreditarii, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa, aflat la primul ciclu de acreditare, a obtinut un punctaj de nu mai putin de 94,39%. Documentul astfel obtinut demonstreaza faptul ca institutia spitaliceasca indeplineste conditiile necesare pentru a beneficia, pe durata de cinci ani a perioadei de valabilitate a certificatului de acreditare, de finantare din partea Ministerului Sanatatii, intrand intr-un proces de evolutie continua si imbunatatire a actului medical, necesar pentru indeplinirea criteriilor aferente celui de-al doilea ciclu de acreditare.
     „Acreditarea acestei unitati medicale reprezinta cu adevarat o reusita intrucat vorbim despre un spital care functioneaza in mediul rural, in domeniul bolilor psihice si care gestioneaza bolnavi cronic. Sunt tot atatea elemente care cresc gradul de dificultate a misiunii si responsabilitatea echipei manageriale si medicale de la Borsa, echipa care prin profesionalism si daruire a facut insa posibil acest succes. Desigur, investitiile finantate din bugetul forului administrativ judetean, inclusiv constructia de la zero a noului imobil, au contribuit in mod semnificativ, la obtinerea acreditarii” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise,.
     Infiintat in urma cu 60 de ani, in anul 1957, Spitalul de Boli Psihice Cronice Borsa este o unitate sanitara de monospecialitate, care asigura asistenta medicala in specialitatea psihiatrie pentru adulti, pacientii spitalizati fiind cei care prezinta tulburari psihice cronice: schizofrenii cronicizate, tulburari afective si delirante cronice, epilepsii, dependente alcoolice cronice. In prezent, institutia spitaliceasca are nu mai putin de 195 de paturi.
     Reamintim faptul ca acreditarea este un proces continuu, ce se realizeaza o data la cinci ani si care confirma ca o unitate medicala dispune de resursele si competentele necesare pentru a acorda ingrijiri medicale, fiind necesara atat pentru institutiile sanitare de stat, cat si pentru cele private, care vor sa intre in relatii contractuale cu Casele de Asigurari de Sanatate.

Biroul de presa
13 martie 2017