Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Programe > Valorificarea potentialului turistic

Valorificarea potentialului turistic

Valori naturale ale masivului Vladeasa

        In conformitate cu Legea nr.418/ 16.11.2006 privind modificarea si completarea Legii nr.526/ 2003 pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare a Turismului Montan „Superschi in Carpati”, se aproba includerea pentru judetul Cluj a zonelor Lunca Visagului si Rogojel din Muntii Vladeasa in programul national „Superschi in Romania” cu componenta principala „Turism pentru practicarea schiului si turismului de iarna”.

    Turismul de agrement hibernal (pentru sporturi de iarnă-schi, bob, săniuţe, patinaj) beneficiază de posibilităţi de afirmare şi diversificare în zona montană, îndeosebi în masivele Gilău-Muntele Mare şi Vlădeasa unde, la altitudini de peste 1700 m, durata zăpezii depăşeşte 5 luni anual. Amenajările în acest sens sunt însă modeste, singura pârtie de schi cu un grad de amenajare mediu fiind cea de la Băişoara. Amenajarea altor pârtii de schi (inclusiv pentru schi- fond), bob şi săniuţe, cu grade diferite de dificultate, a patinoarelor sunt cerinţe imperioase.Zona montana Vladeasa este  situata la cea mai mare altitudine din Muntii Apuseni  ( 1453-1750 m. ), fiind situata la aproximativ 120 km. vest fata de municipiul Cluj-Napoca si aproximativ 120 km. est fata de municipiul Oradea.

    Masivul Vladeasa este vizitat de un numar mare de turisti datorita numeroaselor sale trasee accesibile. Atractia zonei este data de frumusetea peisajelor montane, de fondul cinegetic si piscicol foarte bogat, de posibilitatea accesului spre unul din cele mai vaste platouri carstice din zona care va apartine Parcului National “ Muntii Apuseni “ si nu in ultimul rand de prezenta stratului de zapada ce se mentine cca. 120 zile pe an fiind atractiv pentru iubitorii sporturilor de iarna. In zona se afla cabana Vladeasa (21 locuri de cazare). Iarna zona este foarte cautata pentru schi (se poate schia pe o diferenta de nivel de 600 metri ) si in ciuda faptului ca nu exista instalatii de transport prin cablu, cabana este de obicei plina in weekenduri. In apropierea cabanei este situata statia Meteo cota 1400.

     Planul de Dezvoltare a Judetului Cluj prevede ca pentru valorificarea domeniului schiabil a Masivului Vlădeasa ar fi necesare:

  • modernizarea cabanei Vlădeasa şi construirea unei alte baze de cazare (100 locuri) şi alimentaţie publică;
  • amenajarea unor noi pârtii de schi pe versanţii care coboară din creasta Vlădesei şi dotarea lor cu teleschi, telescaun şi baby-schi lift al căror traseu ar putea să înceapă din Rogojel;

     Prin grija Consiliului Judetean Cluj s-au elaborat documentatii de urbanism si amenajarea teritoriului in zona Masivului Vladeasa care prevad masuri de dezvoltare complexa a zonei. Acestea sunt Plan Urbanistic de Zona Protejata Vladeasa si Plan Urbanistic General Statiunea Vladeasa

        Prin aceste proiecte se propun:

  • realizarea unui complex de partii pentru schi alpin si de tura
  • realizarea unui sistem de mijloace de transport pe cablu care sa deserveasca partiile
  • realizarea de dotari cu caracter public: complex cultural si de agrement, tabara de instruire ecologica, camping, hotel, teren de sport
  • realizarea de dotari tehnico - edilitare

    Toate aceste dotari se propun a se realiza cu scopul dezvoltarii zonei, cresterii atractivitatii, valorificarii complexe a potentialului schiabil si a declararii intregii regiuni Statiune turistica de interes local.