Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Training romano-elen

Training romano-elen

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.:Training romano-elen dedicat specialistilor in educatia elevilor cu dizabilitati vizuale

   

     Liceul Special pentru Deficienti de Vedere, institutie de invatamant subordonata Consiliului Judetean Cluj, in colaborare cu Casa Corpului Didactic, a organizat la Cluj–Napoca, pe parcursul intregii saptamani 4-8 septembrie a.c., un training dedicat specialistilor in domeniul educatiei elevilor cu dizabilitati vizuale.
     Beneficiind de participarea unor reputati specialisti in domeniu din Romania si din Grecia, workshopul organizat la Cluj a pus accent pe dezvoltarea de resurse didactice precum instrumente de lucru, materiale inovative, tehnici si metode didactice moderne necesare predarii abilitatilor gandirii spatiale la elevii cu dizabilitati vizuale. Acesta a oferit, totodata, cadrelor didactice participante din cadrul liceului clujean si din cadrul Scolii Gimnaziale Speciale din Atena posibilitatea sa participe la activitati ce au avut ca scop schimbul de informatii, idei si bune practici in domeniul educarii elevilor cu dizabilitati vizuale.
     ,,Derularea unor asemenea schimburi de experienta cu parteneri straini, in cadrul unui proiect cu finantare europeana, nu poate decat sa ne bucure, intrucat de pe urma lor vor beneficia in primul rand copiii cu acest tip de deficiente. Sunt ferm convins ca a fost un training util ambelor parti, cu atat mai mult cu cat liceul nostru are o experienta indelungata, de peste un secol, fiind cea mai veche unitate scolara de profil din Romania” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Trainingul „Short term joint staff training event” este parte a proiectului Erasmus+ Empowering spatial thinking of students with visual impairment – VISTE, proiect in cadrul caruia Liceul pentru Deficienti de Vedere si Casa Corpului Didactic Cluj sunt institutii partenere, incepand cu septembrie 2016. Proiectul se desfasoara pe perioada a trei ani, din 1 septembrie 2016 si pana in 31 august 2019, reprezentand un parteneriat strategic pentru educatie ce implica colaborarea specialistilor din mai multe domenii – educatie, training si formare, educatia adultilor, dezvoltarea tehnologiei informatiei si a tehnologiei de acces, cooperare pentru inovare si schimb de bune practici.
     Scopul proiectului este acela de asigurare a unui cadru metodologic si a unei infrastructuri specifice formarii abilitatilor gandirii spatiale la elevii cu deficiente de vedere. In ultima perioada, gandirea spatiala a fost recunoscuta ca o abilitate esentiala atat in activitatile de invatare, cat si in viata de zi cu zi. Nevoia de dezvoltare a gandirii spatiale, precum si nevoia de implicare a elevilor in activitati bazate pe gandire critica si investigatie a devenit o necesitate a sistemul educational. Acest aspect implica perfectionarea si formarea resursei umane si crearea cadrului metodologic adecvat implementarii mijloacelor moderne de educatie.
     Gandirea spatiala este un amestec de cunostinte si abilitati care ajuta oamenii in identificarea, interpretarea, vizualizarea locatiei, distantei, relatiile dintre obiecte, miscare, schimbare, deplasare prin spatiu.
      Unul dintre marile avantaje ale proiectului il reprezinta faptul ca el urmareste imbunatatirea gandirii spatiale la elevii cu deficiente de vedere in cadrul unor activitati care se realizeaza in pereche, elevi fara deficiente de vedere – elevi cu dizabilitati vizuale, venind astfel in sprijinul integrarii copiilor cu cerinte educative speciale (CES) in scolile de masa.
     Colaboratori in cadrul proiectului sunt National Technical University of Athens (NTUA), avand calitatea de coordonator, si, respectiv, Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique (INRIA), INTRASOFT International SA (INTRA), Casa Corpului Didactic Cluj (CCD CLUJ), Special Elementary School for the Blind in Athens (SESBA) si Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca (LSDV) in calitate de parteneri.

Biroul de presa
11 septembrie 2017