Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Testare gratuita plamani

Testare gratuita plamani

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ 

 

Invitaţie de presă

Ref: Testare gratuită a plămânilor la Spitalul de Pneumoftiziologie

            În perioada 3-10 mai 2011, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, a desfăşurat o serie de testări gratuite ale capacităţii respiratorii (spirometrie) pentru pacienţii adulţi. În această perioadă, au fost investigaţi 187 de pacienţi din care, la 35 de pacienţi (18,7%), au fost depistate sindroame obstructive bronhice, fapt care a favorizat realizarea unui diagnostic precoce şi, pe cale de consecinţă, impunerea unui tratament eficient, benefic pentru aceşti bolnavi.

            Spirometria este o metodă de examinare a plămânilor, simplă şi ne-invazivă, folosită în evaluare sănătăţii acestora, care le oferă pacienţilor cunoştinţe valoroase privitoare la daunele ireversibile pe care factorii de risc (fumul de ţigară, pulberile industriale, noxele chimice) ar putea să le cauzeze plămânilor, ajutând astfel la diagnosticarea precoce a astmului bronşic şi a altor afecţiuni pulmonare cronice.

            Scopul acestei testări a fost acela de a sensibiliza opinia publică asupra problematicii astmului bronşic, boală inflamatorie cronică a căilor aeriene, manifestată prin crize de sufocare, care afectează anual, la nivel mondial, 1% din povara globală actuală (datorată tuturor bolilor). Prevalenţa variază geografic: 7% în Franţa şi Germania, 8% în SUA, 15-18% în Marea Britanie. În ceea ce priveşte ţara noastră, prevalenţa simptomelor de astmă la adulţi variază între 8-10% şi 6,4% la copiii de 13-14 ani din zonele urbane.

Biroul de presă

11.05.2011