Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Terapii inovative pentru tinerii cu nevoi speciale

Terapii inovative pentru tinerii cu nevoi speciale


CONSILIUL JUDEÈšEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Terapii inovative, de ultimă generaÈ›ie, pentru tinerii cu nevoi speciale din Cluj

 

          Consiliul JudeÈ›ean Cluj a finalizat implementarea proiectului ”Inovare prin acÈ›iuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”, finanÈ›at prin Mecanismul Financiar al SpaÈ›iului Economic European 2009-2014, în cadrul Programului ”Copii È™i tineri în situaÈ›ii de risc È™i iniÈ›iative locale È™i regionale pentru reducerea inegalităÈ›ilor naÈ›ionale È™i promovarea incluziunii sociale”, prin  Fondul Român de Dezvoltare Socială, în calitate de Operator de program. Proiectul a fost implementat de forul administrativ judeÈ›ean în parteneriat cu FundaÈ›ia ESTUAR.

          Obiectivul general al proiectului a cărui implementare a început în data de 6 februarie 2015 l-a reprezentat creÈ™terea gradului de incluziune a tinerilor cu nevoi speciale prin implementarea unor servicii integrate educaÈ›ionale, inovative, de stimulare senzorială, social comportamentală È™i educaÈ›ie informală. Astfel, în urma implementării proiectului au fost amenajate trei camere de stimulare multisenzorială dotate inclusiv cu aparate Solisten pentru aplicarea terapiei Tomatis, la trei unităÈ›i de învăÈ›ământ special È™i de asistenÈ›ă socială aflate în subordinea Consiliului JudeÈ›ean Cluj, respectiv la Liceul Tehnologic Special „Samus” Cluj-Napoca È™i la Centrele de Recuperare È™i Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu şi Gherla.

          De asemenea, în cadrul proiectului au fost organizate o serie de activităÈ›i extra-curiculare È™i de petrecere a timpului liber pentru nu mai puÈ›in de 329 de tineri cu dizabilităÈ›i, respectiv excursii de o zi la Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou, la Grădina Zoologică din Târgul MureÈ™, la Cetatea „Alba Carolina” din judeÈ›ul Alba, la Salina Turda È™i la un centru comercial din Cluj-Napoca cu vizionarea unui film È™i servirea mesei în aceeaÈ™i incintă. Totodată, au fost organizate patru petreceri în preajma sărbătorilor de iarnă în cadrul căror tinerii au primit cadouri constând în ghiozdane, hanorace, mănuÈ™i, căÈ™ti, dulciuri È™i globuri precum È™i sesiuni de educaÈ›ie pentru sănătate în care au fost prezentate È™i explicate o serie de noÈ›iuni elementare de igienă personală È™i de deprinderi.

          Tot pentru cei 329 de tineri au fost organizate acÈ›iuni complementare menite să le îmbunătăÈ›ească È™ansele de integrare socială, prin sesiuni de educaÈ›ie pentru sănătate, educaÈ›ie sexuală È™i consiliere vocaÈ›ională. Nu în ultimul rând, pentru un număr de 38 de profesori È™i specialiÈ™ti - psihopedagogi, kinetoterapeuÈ›i, educatori, profesori psihomotricieni - din cadrul instituÈ›iilor speciale au fost desfăÈ™urate cursuri de formare privind utilizarea camerei senzoriale È™i aplicarea terapiei tinerilor din grupul È›intă, în urma cărora aceÈ™tia au deprins si abilităÈ›ile necesare pentru utilizarea sistemului informatic destinat programării È™i centralizării activităÈ›ilor desfăÈ™urate în camerele multisenzoriale, respectiv evaluarea rezultatelor înregistrate.

          "Cele mai importante beneficii ale implementării acestui proiect cu finanÈ›are externă nerambursabilă sunt legate de  faptul că un număr semnificativ de tineri cu nevoi speciale beneficiază în acest fel de terapii cu adevărat inovative, pe deplin adaptate nevoilor acestora È™i care vor contribui esenÈ›ial la recuperarea È™i formarea lor profesională. Implicit, acest fapt va ajuta  la pregătirea lor pentru o viaÈ›ă cât mai normală È™i cât mai puÈ›in dependentă de sprijinul celor din jur” a afirmat preÈ™edintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin TiÈ™e.

          Reamintim în acest context faptul că valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 1.294.562,75 lei, din care valoarea grantului SEE a fost de 1.100.378,34 lei, reprezentând 85% din finanÈ›area nerambursabilă, restul sumei de 194.184,41 lei fiind asigurată prin cofinanÈ›are publică de la bugetul de stat.

 

 Biroul de presă

 9 Februarie 2017