Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Targul de Fete de pe Muntele Gaina 2018

Targul de Fete de pe Muntele Gaina 2018


CONSILIUL JUDETEAN CLUJInformare de presa
Ref.: Judetul Cluj, reprezentat la Targul de Fete de pe Muntele Gaina de Grupul traditional „Marisana”     In perioada 21-22 iulie a.c. va avea loc „Targul de Fete de pe Muntele Gaina”, cea mai mare sarbatoare populara in aer liber din Romania. Judetul Cluj va fi reprezentat de Grupul traditional „Marisana” din localitatea Marisel, grup ce a luat fiinta in anul 2004 si care are in repertoriu jocuri, cantece si obiceiuri traditionale mostenite de la strabunii celor ce traiesc pe meleagurile frumoasei localitati de munte.
     In acest an, manifestarea se va desfasura atat in comuna Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Gaina, cat si pe un platou de pe munte, aflat la o altitudine de aproape 1.500 de metri. Cei care vor ajunge la sarbatoare se vor putea bucura de un program divers, din care nu vor lipsi expozitii ale mesterilor populari si spectacole folclorice, sustinute de interpreti si ansambluri din mai multe zone ale tarii.
     Targul de Fete de pe Muntele Gaina a fost mentionat prima data in documente in anul 1816. Aici se adunau locuitorii din Muntii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era si un prilej pentru intalnirea si casatoria tinerilor din zone indepartate. In zilele noastre, Targul de fete de la Gaina s-a transformat intr-o importanta sarbatoare folclorica. Astfel, de peste 200 de ani, Targul de Fete de pe Muntele Gaina este una dintre cele mai importante sarbatori ale motilor. Incepand din 2006, evenimentul este marca inregistrata a Consiliului Judetean Alba si are ca slogan indemnul: „Hai pe Muntele Gaina, hai pe muntele dragostei!”.


Biroul de presa
19 iulie 2018