Tabere de pictura si xilogravura

In perioada 1 – 7 iulie 201, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Cluj şi Şcoala Populare de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituţii de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Şcoala cu clasele I –VIII Nicula, Mănăstirea ,,Adormirea Maicii Domnului” Nicula şi Asociaţia pentru Arte – Centru de Xilogravură Hăşdate, au desfăşurat cea de-a III-a ediţie a taberei  de pictură tradiţională pe sticlă de la Nicula, precum şi prima ediţie a taberei de  xilogravură de la Hăşdate. 

 

 

           Tabăra de la Nicula a cuprins un număr de 50 de participanţi din judeţele Cluj, Maramureş şi Constanţa care, sub îndrumarea teoretică şi practică a pictorului monah Timbuş Siluan, şi-au desăvârşit talentul iconografic, mai ales în înţelegerea şi adoptarea stilului niculean caracteristic artei de factură populară. 

            Tabăra de la Hăşdate a cuprins participanţi proveniţi din judeţele Cluj şi Neamţ. Aceştia au descifrat tainele xilogravurii şi ale tehnicii specifice practicate în vechiul şi vestitul centru transilvan, activităţile fiind desfăşurate chiar în casa în care odinioară funcţiona atelierul de xilogravură al marelui xilogravor Iosif Pop. De învăţarea şi deprinderea acestui meşteşug de către participanţi s-au ocupat profesorii Ştefan Bara din Huedin, el însuşi fiind un mare şi recunoscut meşter în prelucrarea lemnului precum şi profesorul gherlean Mircea Pop (artist xilogravor), descendent al familiei Pop.    

           Pe toată perioada desfăşurării taberelor, atât organizatorii cât şi participaţii, s-au bucurat de sprijinul consistent al colaboratorilor implicaţi, precum şi de sponsorizări din partea unor firme sau instituţii locale, aceste fapte demonstrând dorinţa semenilor ca moştenirile culturale lăsate de înaintaşi în ceea ce priveşte vechile meşteşuguri practicate în zonă să fie revitalizate într-un mod sănătos. 

            Taberele s-au încheiat prin finalizarea unui număr de 140 de lucrări iconografice pe sticlă, a unui număr de 12 tipare de lemn pentru xilogravură precum şi a unui număr de 40 de xilogravuri realizate pe hârtie manuală. De asemenea, reuşita desfăşurării acestor tabere a fost marcată printr-o expoziţie cu lucrările realizate. Expoziţia finală, care a reunit participanţi, colaboratori şi sponsori, organizată la Casa Municipală de Cultură Gherla s-a încheiat cu înmânarea de diplome, precum şi cu un spectacol folcloric în interpretarea Ansamblului de jocuri populare „Cununiţa” din Ţaga, a Grupului folcloric „Zestrea” a Casei Municipale de Cultură Gherla şi a secţiei de canto popular a Şcolii de Arte „Tudor Jarda” din Cluj.

Biroul de presa

08.07.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW