Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 24 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj

Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj


                                                               
                                            CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj


    Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Cluj, institutie de cultura subordonata Consiliului Judetean, va desfasura în perioada 18 - 22 iunie a.c., cea de-a IV - a editie a proiectului anual „Tabara de cercetare multidisciplinara a culturii traditionale din judetul Cluj”. Aceasta va avea loc în localitatile Moldovenesti, Podeni, Mihai-Viteazu, Cornesti, Viisoara, Urca, Luna si Grigoresti, de pe Valea Ariesului.
    „O asemenea initiativa e mai mult decât de apreciat, cu atât mai mult cu cât se desfasoara in anul Centenarului, un an in care toate manifestarile menite sa contribuie la pastrarea identitatii noastre nationale capata un plus de semnificatie” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
    Prospectarea teritoriului va fi facuta de o echipa de specialisti în diferite domenii ale culturii traditionale, de la institutii precum CJCPCT Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române - filiala Cluj-Napoca. Acestia sunt interesati în cercetarea amanuntita a sectoarelor culturale folclor literar, muzical, coregrafic, etnografic, port popular, grai local specific, stiinte populare, obiceiuri specifice din calendarul popular, ocupatii, mestesuguri, unelte, industrie casnica, relatii economice si sociale, norme de convietuire, arta populara traditionala si arte aplicate, cultura etnica si antropologie culturala.
    Pe parcursul saptamânii de lucru va fi mereu consemnat stadiul de pastrare a traditiilor, dar si de reconstituire a celor uitate, bogate în elemente de cultura imateriala straveche. Rezultatele cercetarilor vor constitui, si de aceasta data, obiectul unor interesante si inedite articole în cadrul volumului „Cultura traditionala din judetul Cluj” - volumul III, secvente unice în filmul-document „Popas în Transilvania” - episodul IV, motive muzical-folclorice specifice în selectia albumului CD „Muzicantii din Turda” precum si imagini artistice graitoare, în expozitia fotografica ce va fi organizata cu ocazia evenimentelor de lansare.
    Editiile anterioare ale taberei, desfasurate în perioada 2015-2017 în trei subzone cultural-geografice importante ale judetului Cluj, respectiv subzona montana - Marisel, Belis, Rachitele, cea a satelor din Câmpia Transilvaniei - Mociu, Frata, Ceanu-Mare si subzona Valea Crisului Repede – Poieni, Ciucea, Negreni, au avut un impact deosebit. Materialele rezultate de pe urma taberelor au fost foarte bine primite în rândurile tuturor celor interesati de domeniul culturii traditionale identitare dar, mai ales, în cel al locuitorilor din comunitatile cercetate.
    Pentru importanta sa, proiectul din acest an, supus atentiei unor prestigioase institutii culturale, a primit din partea Ministerului Culturii si Institutului National al Patrimoniului, aprobarea de a aplica pe toate documentele proiectului însemnul oficial al „Anului European al Patrimoniului Cultural – 2018”, primind rangul de proiect de importanta nationala si, totodata, europeana al României, în anul Centenarului.
    Reamintim în acest context faptul ca Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj are ca obiective profesionale majore cercetarea, protejarea, conservarea, promovarea, punerea în valoare, transmiterea si revitalizarea elementelor patrimoniului cultural imaterial din judetul Cluj.


Biroul de presa
15 iunie 2018