Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Stadiul proiectului de alimentare cu apa

Stadiul proiectului de alimentare cu apa


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Stadiul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată

 

Vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Vakar Istvan, a participat marti, 14 noiembrie 2017, la sedinta Adunării Generale a A.D.I. „Asociatia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes - Tisa”, organism în cadrul căruia Consiliul Judetean Cluj are calitatea de membru asociat.

Pe ordinea de zi a sedintei A.G.A. la care au participat reprezentantii unitătilor administrativ-teritoriale din judetele Cluj si Sălaj care si-au delegat gestionarea serviciilor de alimentare cu apă si canalizare către Operatorul Regional Compania de Apă „Somes” s-au aflat  două teme de interes major: informarea participantilor privind stadiului Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată din judetele Cluj si Sălaj în perioada 2014-2020, respectiv stadiul preluării de noi unităti administrativ-teritoriale în sistem.

E important ca toti primarii si toate comunitătile locale să cunoască stadiul exact al acestui proiect major cu finantare europeană. Pregătirea acestuia a fost un proces extrem de complex si de laborios dar si beneficiile vor fi pe măsură, respectiv zeci de localităti în plus care vor beneficia de alimentare cu apă sau de sisteme noi de epurare-colectare”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

În ceea ce priveste stadiul Proiectului Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă si apă uzată din judetele Cluj si Sălaj în perioada 2014-2020, Compania de Apă Somes lucrează în momentul de fată la revizuirea aplicatiei de finantare, în urma observatiilor si recomandărilor făcute în acest sens de către Autoritatea de Management - Programul Operational Infrastructură Mare si JASPERS - organism de asistentă tehnică al UE. După finalizarea acestor completări, perioadă estimată la finalul lunii noiembrie, aplicatia de finantare va fi retransmisă AM-POIM în vederea evaluării. Ulterior, aplicatia va intra în procesul de aprobare, astfel încât, în prima parte a anului 2018, Compania de Apă va demara licitatiile internationale pentru contractarea lucrărilor de executare a lucrărilor, acestea urmând a începe în cea de-a doua jumătate a anului 2018.

Asocierea regională pentru rezolvarea nevoilor din sectorul serviciilor publice s-a dovedit a fi o retetă de succes prin intermediul căreia Compania de Apă Somes a reusit să devină un campion al atragerii de fonduri europene. În paralel cu extinderea continuă a retelei de comunităti deservite, ea a reusit să asigure si cresterea continuă a calitătii si a eficientei serviciilor oferite”, a declarat vicepresedintele forului administrativ judetean, domnul Vakar Istvan.

Reamintim faptul că prin intermediul Programului Operational Infrastructură Mare – POIM, Consiliul Judetean Cluj si Compania de Apă Somes S.A., împreună cu autoritătile publice din aria deservită, intentionează să atragă de la Uniunea Europeana cea de-a cincea finantare majoră pentru continuarea seriei de investitii de modernizare si extindere a infrastructurii de alimentare cu apă si de canalizare în judetele Cluj si Sălaj. Investitiile propuse în cadrul proiectului vizează lucrări de alimentare cu apă potabilă si realizarea de sisteme de colectare-epurare apă uzată în nu mai putin de 88 de localităti din judetul Cluj si, respectiv, 97 de localităti din judetul Sălaj.

 

Biroul de presă

14 noiembrie 2017