Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Miercuri, 15 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sprijin pentru Institutul de Transplant Renal

Sprijin pentru Institutul de Transplant Renal


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref.: Sprijin al Consiliului Judetean pentru cei peste 8.000 de pacienti ai Institutului de Transplant Renal din Cluj, din care peste 1.900 sunt transplantati     Consiliul Judetean Cluj a aprobat alocarea din bugetul propriu a sumei de 300.000 de lei pentru Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal (ICUTR). Necesitatea acordarii acestui sprijin financiar este justificata de faptul ca unitatea sanitara in cauza se afla intr-un amplu proces de restructurare, renovare si reutilare care urmareste atingerea nivelului de performanta si calitate pe care il poate oferi personalul medical inalt calificat. In acelasi timp insa, ajutorul acordat de Consiliul Judetean urmareste, in primul rand, sa permita continuarea in bune conditii a activitatii de furnizare a serviciilor medicale in folosul celor peste 8.000 de pacienti aflati in ingrijirea ICUTR, dintre care peste 1.900 sunt pacienti transplantati.
     „Decizia de a veni in sprijinul acestei unitati medicale clujene aflate in nevoie a fost una mai mult decat necesara si fireasca. Chiar daca e vorba despre un spital care potrivit legii e finantat de Ministerul Sanatatii, am considerat ca trebuie sa facem tot ceea ce tine de noi pentru a salva vietile atator mii de oameni” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
     Concret, banii alocati vor fi utilizati pentru a finanta procedura de avizare a lucrarilor de interventie in vederea renovarii mansardei, in contextul in care, in momentul de fata, suprafetele sunt degradate si necesita zugraveli sau inlocuire intrucat de mai bine de patru ani nu au fost efectuate operatiuni de reparatii. Renovarea mansardei este un proiect complex care vizeaza saloane ce insumeaza un total de 65 de paturi, camera medicilor, camera de garda, camera de tratament, spatiul cu destinatie de amfiteatru, Laboratorul Clinic si Laboratorul de Anatomie Patologica. De asemenea, se va urmari asigurarea confortului termic pe perioada verii la nivelul mansardei, fiind necesara, in acest sens, achizitionarea si montarea a 20 de aparate de aer conditionat.
     Totodata, se va achizitiona un turn de laparoscopie pentru a asigura tratamentul minim invaziv al patologiei renale avand in vedere faptul ca in cadrul Institutului de Urologie si Transplant Renal majoritatea interventiilor chirurgicale intra in sfera minim-invaziva – endoscopie, laparoscopie. Sprijinirea acestei activitati performante va duce, in final, la un excelent rezultat post-operator, cu scurtarea duratei de spitalizare si reintegrarea precoce a pacientilor in mediul familial si social. Fondurile alocate de Consiliul Judetean sunt cu atat mai binevenite cu cat activitatea minim invaziva care consta in realizarea a peste 15 interventii endoscopice sau laparoscopice pe zi este limitata de existenta instrumentarului endoscopic si de gradul de uzura a acestuia.
     In acelasi timp, din bugetul alocat de Consiliul Judetean pentru lucrarile derulate in cadrul ICUTR vor fi achizitionate patru aparate de dializa menite sa asigure dializa in perioada post-transplant pentru pacientii transplantati, urmand ca Institutul sa fie dotat si cu o centrifuga pentru tuburi de 12 ml si cu o linie pentru testarea imunohematologica prin tehnica de aglutinare in coloana de gel.
     Nu in ultimul rand, din banii alocati de forul judetean se va achizitiona o pompa de vacuum pentru atoclav Belimed fara de care acesta nu poate functiona, autoclavul de sterilizare fiind nefunctional in momentul de fata, ceea ce limiteaza sever derularea activitatilor chirurgicale. Totodata,  se vor inlocui saltelele si lenjeria de pat, saltelele de pat existente fiind vechi, fara huse de protectie impermeabile, iar lenjeria de pat este uzata.
     Reamintim in acest context faptul ca Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal este singura unitate sanitara cu paturi din judetul Cluj care asigura servicii medicale de urgenta pentru specialitatea de urologie. Infiintat in anul 2000, Institutul este o institutie medicala de interes national, cu o adresabilitate nationala larga, atat in ceea ce priveste furnizarea de servicii medicale de urologie cat si a realizarii de transplante renale. Potentialul de transplantare renala este de cca. 150 de transplante renale anuale, ceea ce situeaza institutia spitaliceasca intre unitatile de elita din Europa, la nivelul centrului de transplant fiind efectuate, de la debutul activitatii de transplant si pana in prezent peste 2.000 de transplante renale la pacienti din toata tara, iar alti 2.500 de pacienti cu boala renala cronica decompensata asteapta un eventual transplant.

Biroul de presa
4 iunie 2018