Spitalul de Recuperare -spital cu profil de recuperare multidisciplinara

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan, a vizitat Spitalul de Recuperare, singurul spital din Transilvania care are un profil de recuperare multidisciplinară în specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, chirurgie ortopedică şi chirurgie plastică. Unitatea sanitară situată pe strada Viilor din cartierul clujean Zorilor a fost preluată de forul administrative judeţean în anul 2010, în contextul politicii naţionale de descentralizare a serviciului medical.
      În cadrul vizitei, preÈ™edintele Consiliului Judeţean Cluj a fost invitat de către conducerea Spitalului la un tur complet al unităÈ›ii sanitare, care a început cu blocul operator – unul din cele mai bine echipate şi modernizate blocuri operatoare din Cluj-Napoca, şi s-a continuat ulterior cu secţiile de cardiologie şi balneologie. Totodată, au fost vizitate sălile de curs, amfiteatrul, precum şi centrala termică, complet automatizată, a spitalului.
    „Din momentul preluării, preocuparea constantă a Consiliului Judeţean Cluj a fost aceea de a reabilita, moderniza şi dota Spitalul de Recuperare, pentru a crea cele mai optime condiţii de desfăşurare a actului medical, astfel încât un număr cât mai mare de pacienţi din judeţul Cluj şi din întreaga regiune să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate. Aparatura modernă, monitorizarea permanentă, calitatea dotărilor dar È™i respectarea standardelor actuale din domeniul sănătăÈ›ii, la care se adaugă È™i tehnici medicale mai puţin convenţionale, precum terapia prin artă, m-a îndeamnă să reafirm că acest spital urmăreşte într-adevăr satisfacerea nevoilor pacienţilor”, a declarat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Mihai Seplecan.
     Spitalul Clinic de Recuperare asigurÇŽ servicii medicale în specialităţile cardiologie, neurologie, balneologie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, chirurgie plastică şi reparatorie, susţinute de activitatea laboratoarelor de radiologie şi imagistică medicală, analize medicale, explorări funcţionale precum şi a bazei de tratament. Personalul unităţii compus din 747 de angajaţi asigură desfăşurarea actului medical în beneficiul unui număr mediu de 12.500 de pacienţi spitalizaţi anual pe cele 403 de paturi, şi a circa 35.900 de pacienţi trataţi ambulatoriu. Cu toate acestea, conducerea Spitalului de Recuperare a menţionat faptul că una dintre problemele cu care se confruntă spitalul este cel legat de deficitul de personal calificat, în momentul de faţă fiind mai puţin cu 106 cadre medicale, medici şi asistenţi deopotrivă. 
     În vederea creşterii continue a calităţii serviciilor oferite de Spitalul Clinic de Recuperare, Consiliul Judeţean Cluj a finanţat pe parcursul ultimilor cinci ani o gamă largă de lucrări de investiţie, în valoare totală de 4.845.000 de lei, dintre care amintim: reparaţii capitale la blocul operator, ambulatoriul pentru sportivi, blocul alimentar, acoperişul corpului C, pardoseli, canalul termic, proiectare şi instalaţii fluide medicinale, expertiza şi studiul geotehnic în vederea supraetajării corpurilor B si F, expertiza şi proiectul tehnic aferent reparaţiilor capitale la ambulatoriul pentru sportivi, instalaţii fluide medicinale, supraetajarea corpului de clădire B, modernizarea sistemului de gestionare al deşeurilor, proiectarea şi execuţia instalaţiei de gaz ambulatoriu pentru sportivi, ascensoare transport persoane, lifturi transport alimente şi transport materiale, instalaţia de distribuire încălzire şi instalaţia de iluminat în subsolurile tehnice ale spitalului, proiect supraetajare corp B, reparaţii capitale la secţia de recuperare neurologică precum şi la sistemul automat de control acces în curtea spitalului, reparaţii capitale la instalaţiile de detectare a fumului şi la instalaţiile şi construcţiile centralei termice corp I, reabilitare canalizare la ambulatoriul de sportivi, grupuri sanitare, acoperişuri şi căi de acces, reparaţii capitale la acoperişuri şi tablouri electrice  spital şi reabilitare higrotermică, etc. 
     De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte cu finanţare europeană implementate în cadrul acestui spital a fost cel privind reabilitarea şi modernizarea Ambulatoriului corp „F” Hidroterapie,  proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa Prioritară 3: Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 3.1 –  Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate. Obiectivul general al proiectului l-a constituit dezvoltarea unui sistem de prevenire şi tratament modern, performant, accesibil tuturor categoriilor de persoane afectate şi îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor de asistenţă medicală la Ambulatoriul din Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca. Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 4.948.955 de lei.
     Totodată, Consiliul Judeţean Cluj a adoptat în cadrul şedinţei ordinare a deliberativului judeţean din 30 octombrie 2015, trecerea Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca în subordinea Ministerului Sănătăţii, acesta urmând să preia managementul unităţii sanitare conform avizului emis de Ministerul Sănătăţii.

Biroul de presă
9 noiembrie 2015

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW