Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sosire autospeciale ISU Cluj

Sosire autospeciale ISU Cluj

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Informare de presă

Ref:  Sosirea autospecialelor destinate intervenţiilor la accidente colective şi calamităţi 

            Astăzi, 23 octombrie 2012, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu” al judeţului Cluj, a avut loc ceremonia prilejuită de sosirea la Cluj a celor două autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă: una destinată intervenţiilor la accidente colective/calamităţi şi salvări urbane care va fi gestionată de ISU Cluj şi cealaltă - Centrul de comandă şi control mobil care va intra în administrarea ISU Maramureş.

La acest eveniment au participat reprezentanţii consiliilor judeţene din cele şase judeţe din Regiunea de Nord-Vest  a României (Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj) care au constituit în anul 2007 Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Transilvania de Nord” al cărei obiectiv principal îl constituie implementarea proiectului din cadrul Programului Operaţional Regional vizând „Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă din Transilvania de Nord, etapele I-a şi a II-a”.

Cele două autospeciale, în valoare totală de aproximativ 720 de mii de euro, sunt ultimele două achiziţionate în prima etapă de implementare a acestui proiect. Până în acest moment, prin intermediul proiectului au fost achiziţionate nu mai puţin de 64 de autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă:  30 de autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă, 1 autospecială de intervenţie la accidente colective şi salvări urbane, 2 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic şi radiologic), 6 autospeciale pentru descarcerări grele, 21 de  ambulanţe de prim ajutor, 3 ambulanţe de reanimare şi Centrul de comandă şi control.

Ne bucură faptul că, prin recepţionarea acestor ultime două autospeciale, am finalizat cu succes prima etapă a acestui proiect de o importanţă deosebită pentru locuitorii întregii regiuni de Nord-Vest a ţării şi care are o valoare financiară extrem de mare, de cca. 50 de milioane de lei. Totodată, urmează ca etapa a doua de implementare a proiectului să mai aducă în curtea ISU Cluj încă 12 autospeciale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Toate aceste echipamente moderne şi performante vor contribui, cu siguranţă, la îmbunătăţirea nivelului tehnic şi a gradului de performanţă a serviciilor publice judeţene de urgenţă, cu consecinţe imediate în ceea ce priveşte capacitatea de a asigura salvarea vieţilor şi a bunurilor materiale ale locuitorilor din întreaga regiune ”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.

Autospeciala destinată intervenţiilor la accidente colective/calamităţi şi salvări urbane şi care a intrat astăzi în administrarea ISU Cluj reprezintă unul dintre cele mai performante echipamente de acest fel din România, fiind considerată din acest punct de vedere un adevărat „spital de campanie” atât prin dotările existente (echipament pentru descarcerări grele, aparatură medicală performantă, corturi termoizolante care asigură protecţia personalului şi a victimelor în condiţii meteo extreme de până la – 30 de grade Celsius, etc) cât şi prin capacitatea mare de procesare a pacienţilor – 40 de răniţi concomitent. În ceea ce priveşte capacitatea de intervenţie şi, respectiv, viteza de reacţie în caz de necesitate, se impune a fi precizat faptul că, acest spital mobil poate deveni complet operaţional în timp record, indiferent de condiţiile de teren sau meteo, chiar şi în câmp deschis, putând fi instalat în mai puţin de 15 minute, prin intermediul  a circa 15 lucrători ISU. Deşi a intrat în dotarea ISU Cluj, care urmează să o gestioneze, autospeciala va deservi toate cele şase judeţe din Nord-Vestul ţării şi va interveni în cazurile foarte grave, cu multe victime precum accidente rutiere, feroviare, aviatice dar şi la inundaţii, cutremure sau alte tipuri de calamităţi. 

 

Biroul de presă

23.10.2012