Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Solutii preluare tronson Autostrada Transilvania

Solutii preluare tronson Autostrada Transilvania

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Informare de presă

Ref: Consiliul Judetean Cluj căuta soluţii pentru a prelua tronsonul Gilău-Nădăşel al autostrăzii “Transilvania“

            Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, va solicita conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale şi antreprenorului general al autostrăzii “Transilvania“, compania Bechtel, constituirea unui grup de lucru împreună cu Consiliul Judeţean Cluj, în vederea analizării posibilităţilor de continuare a lucrărilor pe tronsonul Cluj-Gilău.

            “Aş dori să preluăm în administrare acest tronson, în vederea finanţării, totale sau parţiale, a execuţiei. O echipă de experţi ai Consiliului Judeţean caută în acest moment soluţii de finanţare, una dintre variante fiind apelarea la un credit furnizor. Nu exclud, totodată, posibilitatea realizării unui parteneriat public-privat. În acelaşi timp voi face demersuri pentru ca omologii mei din nord-vestul ţării să accepte o discuţie pe această temă, pentru a vedea dacă pot contribui financiar. Acest sector de autostradă, de numai 10 kilometri, este vital pentru preluarea traficului greu dinspre Satu Mare şi Sălaj spre Bucureşti, şi a celui dinspre sud spre limita de nord-vest a ţării şi spre vest. Camioanele de mare tonaj ar ocoli astfel Clujul, şi ar fi salvaţi banii alocaţi pentru întreţinerea drumurilor folosite în prezent de transportatori. În plus, ar veni şi în sprijinul companiilor de transport, care ar face economii la combustibili. Ştiu că tronsonul dintre Gilău şi Nădăşel se află printre priorităţile Guvernului, dar vreau să propun o alternativă, deoarece cunosc dificultăţile cu care se confruntă în a identifica soluţii de finanţare”, a declarat Alin Tişe.

            Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj va solicita lămuriri CNADNR, pentru a afla dacă standardele de cost stabilite de ministrul Transporturilor, se aplică şi proiectului autostrăzii “Transilvania“. “Aceste costuri nu includ şi exproprierile, dar poate reuşim să obţinem ajutor, în acest sens, de la Guvernul României. Oricum, noile reguli înjumătăţesc, cel puţin, costul practicat până în prezent. Am înţeles că experţii ministerului negociază cu Bechtel”, a precizat Alin Tişe.

            Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj îi va invita la o întâlnire pe şefii companiilor de construcţii din regiune, pentru a analiza aceasta problemă şi a identifica varianta optimă de finanţare şi execuţie. De asemenea, aşteaptă sugestii de la consilierii judeţeni, indiferent de culoarea politică, dar şi de la cetăţeni, pe adresa de email alin.tise@yahoo.com

Biroul de presă

01.07.2011