Situatie proiect reabilitare drumuri judetene

Consiliul Judeţean Cluj urmează să finalizeze, până la sfârşitul acestei luni, elaborarea Studiului de Fezabilitate privind proiectul care vizează modernizarea a 728,275 km de drumuri judeţene. Imediat după finalizarea SF-ului, timp de o săptămână, se va proceda la analiza acestuia, formulându-se eventuale obiecţii, urmând apoi demararea procedurii de licitaţie. Anunţul prealabil pentru acest proiect a fost deja postat  pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice încă din luna august a anului în curs.
     „Este primul proiect coerent care are în vederea reabilitarea şi modernizarea sistemului de drumuri judeţene. Practic, în ultimii 20 de ani au fost reabilitaţi doar aproximativ 100 de kilometri de drumuri judeţene, acţiune care nu a beneficiat de un program coerent. Acum avem în vedere, pentru prima dată, reabilitarea a peste 700 de kilometri de drumuri judeţene prin accesarea acestui credit, la care se adaugă modernizări pe alţi aproximativ 200 de kilometri, efectuate prin accesare de fonduri europene sau fonduri proprii. Doar aşa vom reuşi să creştem calitatea sistemului de transport rutier din judeţ fapt care, pe de o parte, va spori gradul de confort al cetăţenilor, dar va fi şi un vector de creştere a atractivităţii judeţului nostru pentru investiţii în varii domenii”, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe.
       În momentul de faţă, în domeniul public al Judeţului Cluj şi în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Privat al Judeţului Cluj se regăsesc 1.229 de km de drumuri judeţene. Condiţiile de trafic oferite de drumurile judeţene, cu excepţia a câteva tronsoane însumând 68 de km reabilitaţi în perioada iulie 2008 – decembrie 2009 prin turnarea de covor asfaltic, sunt necorespunzătoare, fapt care implică anual alocarea unor fonduri publice semnificative pentru lucrări de întreţinere. Totodată, pentru întreţinerea drumurilor judeţene propuse pentru a fi incluse în programul de modernizare şi reabilitare s-au cheltuit, în ultimii 5 ani, fonduri publice în valoare de peste 73.000.000 lei, efectul acestor lucrări nefiind unul corespunzător. De altfel, rezultatul acestor lucrări de întreţinere nu poate fi decât unul temporar, vechimea şi calitatea stratului de bază, a stratului de uzură, dar şi a amenajărilor anexe (poduri, rigole, etc.) determinând ineficacitatea pe termen mediu şi lung a îmbunătăţirilor aduse exclusiv prin lucrări de întreţinere, gen plombări.
       Acestea au reprezentat în principal motivele pentru care s-a decis iniţierea unui nou şi ambiţios program de modernizare şi reabilitare a 728,275 km de drumuri judeţene în perioada 2010-2011. Astfel, conducerea Consiliului Judeţean Cluj a decis împărţirea judeţului în 7 sectoare cuprinzând fiecare cca. 100 de km de drumuri de judeţene (între 5 şi 8 drumuri) care vor fi reabilitate prin turnarea a două straturi de covor asfaltic dar şi prin efectuarea unor lucrări conexe cum ar fi amenajarea şanţurilor, lucrări menite să asigure protecţia drumurilor şi exploatarea lor în condiţii optime pentru o perioadă mult mai mare de timp. Totodată, execuţia lucrărilor va fi licitată la pachet cu lucrările de deszăpezire, astfel încât firmele executante ale acestor lucrări să fie interesate de conservarea în bune condiţii a drumurilor şi să nu mai poată să evite asumarea responsabilităţii pentru calitatea necorespunzătoare sau durabilitatea redusă a acestora. Finanţarea lucrărilor urmează a se realiza prin credit bancar sau credit furnizor.
       Alegerea drumurilor judeţene care urmează a fi modernizate şi reabilitate prin intermediul acestui program a avut la bază considerente de natură economică şi tehnică, fiind excluse motivaţiile politice. De altfel, alegerea drumurilor a întrunit consensul politic, lista finală a acestora fiind acceptată şi votată în unanimitate de către reprezentanţii tuturor partidelor politice.

Biroul de presă
27.10.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW