Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Situatia grava de la Pata Rat, confirmata de CCI Cluj

Situatia grava de la Pata Rat, confirmata de CCI Cluj


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref. Situatia gravă de la Pata Rât, confirmată de Camera de Comert si Industrie Cluj

 

            Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise, a sustinut marti, 28 noiembrie 2017, o conferintă de presă în care a prezentat situatia existentă la depozitul de gunoi neconform de la Pata Rât, respectiv problema scurgerilor de levigat din corpul depozitului, în lumina noii înstiintări primite din partea Camerei de Comert si Industrie (CCI) Cluj.

            În acest sens, forul administrativ al judetului Cluj a primit în cursul zilei de luni, 27 noiembrie a.c., Avizul de fortă majoră eliberat de Camera de Comert si Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât, document în care se arată fără echivoc faptul că solicitările repetate ale Consiliului Judetean Cluj privind existenta unui situatii de urgentă, generatoare a stării de alertă, se confirmă: „se apreciază ca si cauze ale producerii evenimentului existenta unui cumul de mai multi factori imprevizibili, insurmontabili si de neevitat ce au stat la baza producerii situatiei de fortă majoră”.

            Astfel, având în vedere pozitia CCI Cluj, prin care aceasta a calificat evenimentul produs la Pata Rât în luna iulie a acestui an drept unul imprevizibil si independent de vointa părtilor, specific situatiilor de fortă majoră, Consiliul Judetean Cluj se va re-adresa în cursul acestei zile Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă (CJSU) al judetului Cluj pentru convocarea acestui organism si, respectiv, stabilirea unui grup de suport tehnic pentru implementarea măsurilor care trebuie luate de îndată, în urma constatării situatiei invocate de institutia în a cărui competentă legală întră si avizarea cazurilor de fortă majoră. De asemenea, în acest context, Consiliul Judetean Cluj îsi rezervă dreptul de a actiona în instantă membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, si care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potentare a consecintelor poluării accidentale din acel areal.

            În ceea ce priveste problema levigatului de la Pata Rât, în functie de răspunsul primit din partea CJSU Cluj, dar si a solutiei tehnice recomandate de expertul contractat de Consiliul Judetean Cluj în acest sens, forul administrativ judetean va continua actiunea de depoluare a zonei. Astfel, în ceea ce priveste lacul de levigat acumulat până în acest moment si a cărui concentratie este una diluată, Consiliul Judetean Cluj va actiona pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă. Referitor la levigatul pur, toxic, în concentratie ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare si mai departe redirectionat spre statia de osmoză. În acest sens, Consiliul Judetean a obtinut acordul proprietarilor pentru amplasarea statiei de osmoză, motiv pentru care domnul Alin Tise va elibera ordinul de începere la lucrărilor. De asemenea, în ceea ce priveste reluarea actiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgentă, o serie de lucrări stabilite de experti si autorizate de către Inginer.

 

Biroul de presă

28 noiembrie 2017