Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Miercuri, 17 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferintei de presa

Sinteza conferintei de presa

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

 

Informare de presă

Ref: Sinteza conferinţei de presă din data de 29.02.2012

            Preşedintele Consiliului judeţean cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 29.02.2012, o conferinţă de preă în care a prezentat următoarele probleme:

1. Susţinerea proiectului „Şcoala altfel”; Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Ordinul 4.292 din 24 mai 2011, a stabilit ca din actualul an şcolar săptămâna 2-6 aprilie 2012 din semestrul al II-lea este săptămână dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, având un orar specific (elevii nu vor face orele tradiţionale ci vor face alte tipuri de activităţi).

            Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor şcolii clujene CJ Cluj a decis:

punerea la dispoziţia şcolilor a ofertelor şi spaţiilor Muzeului de Artă, a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Muzeului Memorial Octavian Goga, Biblioteca Judeţeană Octavian Goga, Cluj Arena şi Aeroportului Internaţional Cluj.

           Oferta va fi pe două paliere - un sistem de porţi deschise (gratuit), pentru prezentarea specificului şi ofertei acestor instituţii, care va fi dublat de o ofertă specifică din partea unor instituţii (muzeele), care vor organiza activităţi specifice contra cost, pentru recuperarea costurilor materialelor. (de exemplu Muzeul Etnografic va desfăşura activităţi de ateliere de pictură de icoane, de încondeieire a oălor, de dansuri populare, toate aceste activităţi implicând achiziţionarea de materiale).

           Pentru organizarea activităţilor, şcolile sunt invitate să ia legătura cu aceste instituţii, pentru a putea fi realizată o planificare care să permită accesul a cât mai mulţi doritori.

2. Campania “Descoperă Transilvania! Vizitează cu noi muzeele din Cluj” – premieră în peisajul aeroportuar românesc;  proiectul se va derula în baza unui parteneriat între Consiliul Judeţean Cluj, prin Aeroportul Internaţional, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă şi Muzeul Memorial Octavian Goga si compania aeriană TAROM.

            - Campania se va desfăşura pe durata a 6 luni de zile, în perioada 1 martie – 31 august 2012 si include oportunitatea de a vizita gratuit cele mai importante muzee din Cluj.

            - O premieră pe piaţă.

            - Fiecare deţinător al unui voucher „Descoperă Transilvania! Vizitează cu noi muzeele din Cluj” se poate bucura de acest beneficiu o dată ce ajunge pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Astfel, pasagerii care vor călători pe destinaţiile Frankfurt – Cluj-Napoca, Viena – Cluj-Napoca şi Bucureşti Otopeni – Cluj-Napoca vor primi la check-in un voucher care le va asigura intrarea gratuită la muzeele partenere.

Muzeele incluse în acest program sunt: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea.

            - Prin această campanie, Consiliul Judeţean Cluj doreşte să promoveze valorile locale şi punctele de atracţie pe care judeţul Cluj le oferă turiştilor, precum şi să încurajeze aprecierea valorilor autentice şi a frumuseţilor zonei. Totodată, proiectul este conceput să contribuie la  dezvoltarea traficului de pasageri şi să stimuleze interesul acestora de a călători în scopuri turistice în regiune.

            În cadrul conferinţei de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a prezentat stadiul în care se află la acest moment demersul iniţiat de el în ceea ce priveşte campania de adunare de semnături pentru susţinerea păstrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului în hotarele stabilite de către ÎPS Bartolomeu. „Nu aş dori să se interpreteze greşit demersul meu. Am strâns aceste semnături strict din partea persoanelor care au apelat la serviciile Consiliului Judeţean, fără să mergem pe stradă, să tragem pe cineva de mânecă. Iar faptul că în aceste condiţii s-au adunat aproximativ 1.500 de semnături îmi arată că sunt oameni nemulţumiţi de această decizie. Desigur, Biserica Ortodoxă este suverană în această chestiune şi va avea ultimul cuvânt de spus”, a declarat d-nul Alin Tişe. În perioada următoare va continua campania de adunare de semnături, urmând apoi ca listele semnate de către clujeni să fie înaintate Patriarhiei Ortodoxe Române.

            Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a demarat o acţiune publică de strângere de semnături pentru păstrarea Mitropoliei Clujului în forma în care aceasta a fost statornicită iniţial. Campania s-a desfăşurat prin afişarea de liste în instituţiile subordonate CJ, unde cetăţenii au putut să îşi exprime poziţia. Campania nu a folosit resurse publice şi nu a implicat activitatea de niciun fel a funcţionarilor publici.

Biroul de presă

   29.02.2012