Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferintei de presa - 01/09/2009

Sinteza conferintei de presa - 01/09/2009

                                                                            

                           CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă

Ref: Sinteza conferinţei de presă din data de 01.09.2009

          Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe, a susţinut astăzi, 01.09.2009, o conferinţă de presă. În cadrul acesteia au fost abordate subiectele referitoare la proiectul turnului de servicii din complexul viitorului stadion şi problema alocării de fonduri de la bugetul forului judeţean.
           În prima problemă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a atras public atenţia asupra modului în care consilierii PSD şi PNL din Consiliul Judeţean încearcă să blocheze proiectul viitorului stadion opunându-se indirect, prin neaprobarea studiului de fundamentare referitor la concesionarea turnului de servicii care face parte integrantă din viitorul complex sportiv. „Consilierii PSD şi PNL se opun pe faţă proiectului viitorului stadion, pe care încearcă de fapt să îl oprească prin blocarea proiectului clădirii de servicii. Raţionamentele electorale îi fac pe aceştia să ignore cu bună ştiinţă aşteptările şi nevoile clujenilor. Protestez public faţă de modul în care aceştia înţeleg să facă politică pe spatele intereslor clujenilor. Îi asigur că toţi clujenii vor fi informaţi asupra a ceea ce ei doresc să facă”, consideră preşedintele Consilului Judeţean. Pentru a nu periclita viitorul stadionului, preşedintele Consilului Judeţean a afirmat că ia în calcul faptul ca funcţiunile prevăzute pentru turn şi care sunt proiectate să deservească viitorul stadion să fie relocate în cadrul viitoarei arene. „Nu este vorba despre o modificare de proiect ci despre o reîmpărţire a spaţiilor prevăzute a fi construite în viitorul stadion”, a afirmat d-nul Alin Tişe.

            Cea de a doua problemă prezentată se referă la modul în care preşedintele Consilului Judeţean doreşte să fie alocate fondurile de la bugetul CJ pentru proiectele comunelor. „Vechiul criteriul politic, bazat pe procentele de reprezentativitate, nu se regăseşte în agenda clujenilor. De aceea consider că este mult mai corect criteriul mărimii populaţiei. Adică, 50% din populaţie, de exemplu, să primească 50% din fonduri” a afirmat preşedintele Consilului Judeţean. Ideea vine în urma întâlnirilor cu cetăţenii, în cadrul audienţelor în teritoriu. „Am remarcat deseori că ceea ce solicită primarul nu se regăseşte în ceea ce reclamă cetăţenii”, consideră d-nul Alin Tişe. Practica anilor trecuţi prevedea ca banii să fie stabiliţi de fiecare dintre grupurile politice reprezentate în consiliu. În acest fel, sumele se împărţeau de către partide, strict pe baza solicitărilor primărilor proprii. Noutatea modului de împărţire a banilor, pe care preşedintele Consilului Judeţean îl va propune plenului forului judeţean, constă în acordarea sumelor strict pe criteriul de populaţie, eliminând factorul de decizie politic. „Numărul populaţiei este relevant. De aceste sume trebuie să beneficieze toţi locuitorii, indiferent de preferinţele lor politice” consideră preşedintele CJ.  
             În acest moment nu există nicio prevedere legală care să reglementeze modul de alocare a fondurilor, aceasta aflându-se la latitudinea Consilului Judeţean.


Biroul de presă
01.09.2009