Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 27 Aprilie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferinta presa inaugurare pista Aeroport

Sinteza conferinta presa inaugurare pista Aeroport

                                                                              

                                                  COMUNICAT DE PRESĂ

      Consiliul Judeţean şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj au finalizat lucrările de construire a noii piste de decolare-aterizare de 2100 de metri. Începând de sâmbată, 26 octombrie 2013, ora 15:30 companiile care operează pe Cluj-Napoca vor avea la dispoziţie o noua pista pentru aterizare şi decolare.
      Ideea construirii unei noi piste de aterizare-decolare a apărut încă din anul 1992, pe când aeroportul funcţiona sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Odată cu trecerea sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj şi mai ales după anul 2000, aeroportul a cunoscut mai multe etape de dezvoltare şi modernizare, fiind înclus într-un amplu program de investiţii.
      În anul 2001, are loc finalizarea execuţiei lucrarilor de modernizare şi extindere a aerogării vechi a aeroportului. De asemenea, în perioada 2005-2006 au loc o serie de lucrări menite să optimizeze infrastructura, precum extinderea platformei de parcare aeronave, implementarea unui sistem de apropiere vizuală, extinderea actualei piste de decolare-aterizare de la 1850 m la 2100 m, instalarea balizajului axial. În vara anului 2007 încep lucrările de construire la cele două noi terminale de pasageri. În anul 2008 este inaugurat noul terminal de pasageri sosiri, iar un an mai târziu, în 2009, cel de plecări. Parte din aceste investiţii au fost finanţate cu suportul Consiliului Judeţean Cluj, dar şi din veniturile proprii ale aeroportului.
      Lucrările de construire la noua pistă au demarat în luna noiembrie 2011, executant fiind   Asocierea SCC Napoca SA - SC ICCO SYSTEMS SRL - SC GEO ARC SRL. Valoarea iniţială a contractului a fost de 137.808.522,23 lei, costurile finale ridicându-se la 166.427.278,88 lei. Costurile suplimentare la valoarea iniţială de atribuire a contractului au fost cauzate de problemele geotehnice apărute pe parcursul derulării lucrărilor, fiind necesare o serie de consolidări la stratul de fundare al pistei, lucrări care nu au fost cuprinse în contractul iniţial.
     Având în vedere importanţa obiectivului de investiţii pentru judeţ şi pentru dezvoltarea aeroportului, a fost necesară realizarea exproprierilor pentru terenurile necesare construcţiei pistei şi instalării echipamentelor de radionavigaţie. Astfel, valoarea aferentă exproprierilor care s-a virat până la această dată în contul special deschis în acest sens este de 23.317.592 lei, urmând ca 1.500.000 lei urmează să fie viraţi către o societate comercială cu profil agricol.
     Noua pistă marchează finalizarea unei noi etape din strategia de dezvoltare şi modernizare a aeroportului clujean, acesta făcând parte din categoria aeroporturilor regionale moderne ale Europei, fiind al doilea aeroport  al României din punct de vedere al traficului de pasageri.
      Pentru marcarea inaugurării noii piste, Consiliul Judeţean Cluj şi Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj organizează un miting aerian, sâmbătă 26 octombrie 2013, începând cu ora 13:00. Cu sprijinul  Companiei Aeriene Tarom, se vor organiza şi două zboruri inaugurale deasupra Clujului.
      Pentru buna desfăşurare a evenimentului de sâmbătă, astăzi, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, a avut loc o şedinţă de informare şi coordonare cu privire la luarea măsurilor comune necesare în vederea derulării, în cele mai bune condiţii, a manifestărilor programate în incinta Aeroportului clujean la acest sfârşit de săptămână. La această şedinţă operativă au participat conducătorii principalelor structuri de siguranţă şi ordine de publică din judeţul Cluj, respectiv Poliţia, Jandarmeria, SPP-ul, SRI-ul, SIPI şi Prefectura Cluj.
      Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, a precizat că la acest miting aviatic sunt aşteptaţi peste zece mii de clujeni, care vor putea intra gratuit, sub rezerva respectării normelor de securitate stipulate de Legea nr. 60 din 1991. Datorită numărului mare al acestora, Horea Uioreanu face un apel către toţi cetăţenii să vină la Aeroport cu cel puţin o oră mai devreme pentru a evita aglomeraţia şi ambuteiajele. În acest context, pentru a-i ajuta pe cei care vor dori să vină la miting cu maşina, CJ Cluj va pune la dispoziţia acestora aproximativ 2.000 de locuri de parcare (Centru Agro Transilvania, Vamă, Alcom, RADJ Cluj, respectiv la societăţile comerciale din vecinătatea aeroportului).
       Totodată, vă transmitem ataşat lista persoanelor selectate astăzi, în cadrul conferinţei de presă desfăşurate la sediul Consiliului Judeţean Cluj, care vor beneficia de un zbor gratuit de 30 de minute, cu un avion Airbus A318, cu ocazia inaugurării noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj.
 
Biroul de presă
24 octombrie 2013

Numele persoanelor care vor beneficia de un zbor gratuit  de 30 de minute, cu ocazia inaugurării noii piste de decolare-aterizare a Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” Cluj.