Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Luni, 18 Iunie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferinta presa 18.10.2011

Sinteza conferinta presa 18.10.2011

                                                                               

                                                 CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Informare de presă
Ref: Sinteza conferinţei de presă din data de 18.10.2011


      Preşedintele Consiliului judeţean Cluj, d-nul Alin Tişe a susţinut astăzi, 18.10.2011, o conferinţă de presă. În cadrul acesteia au fost prezentate următoarele probleme:
Proiectul „Campionii Clujului”; Consiliul Judeţean Cluj a iniţiat un parteneriat cu ISJ şi DJST, care are în vedere lansarea unui program competiţie, sub genericul „Campionii Clujului”, care îi are în vedere cu prioritate pe copiii de vârstă preşcolară şi elevii din ciclul primar şi gimnazial, dar şi pe cei din ciclul liceal. Prin acest program se urmăreşte formarea obişnuinţei de a face sport, inocularea de la o vârstă fragedă a principiilor vieţii sănătoase, bazate pe mişcare şi sport, precum şi asumarea principiilor privind o nutriţie sănătoasă în conformitate cu premisele unei dezvoltări armonioase
      Competiţia se va adresa copiilor din ciclul primar şi gimnazial, dar şi preşcolarilor.  În judeţ avem un număr total de 91.511 elevi, două treimi fiind regăsiţi în mediul urban,  dintre care:
- 21.588 sunt în ciclul preşcolar
- 21.352 în ciclul primar
- 21.582 în ciclul gimnazial
- 26.989 în ciclul liceal
      Competiţia va avea în vedere desfăşurarea de întreceri de fotbal şi atletism, adaptate specificului vârstei.  Se vor stabili întreceri pe categorii de vârstă care corespund etapelor de juniorat, conform standardelor generale din sport.
       În justificarea acestui proiect, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a făcut referire la date medicale care atestă faptul că tinerii clujeni suferă de o serie de afecţiuni, multe dintre acestea putând fi corectate prin practicarea sportului. Astfel, la finele anului şcolar 2009/2010 existau evidenţiate şi confirmate medical, doar în municipiul Cluj-Napoca (unde sunt înregistraţi 8.339 preşcolari şi 33.474 elevi):
- 4.771 cazuri de vicii de postură sau deformări ale coloanei vertebrale,
- 5.276 cazuri de vicii de refracţie (defecte de vedere)
- 1.739 cazuri de obezitate
      De asemenea, în cabinetele medicale şcolare sunt în evidenţă specială copii cu alte afecţiuni cronice:
  - epilepsie: 101 cazuri
  - diabet zaharat: 44 cazuri
  - malformaţii congenitale cardiace: 261
  - HTA: 647 cazuri (Hipertensiune arterială)
  - boli renale cronice: 233 cazuri
      Din totalul de 41.813 de copii înscrişi în parcursul şcolar doar în municipiul Cluj-Napoca, 13.062 au fost identificaţi ca suferind de diferite afecţiuni – 31.23%. Majoritatea acestora se pot corecta prin practicarea sportului, fapt care susţine  necesitatea instituirii unui program suplimentar de sport în şcolile clujene.
      Ca mod de desfăşurare Consiliul Judeţean, împreună cu ISJ şi DJTS vor întocmi un program al manifestărilor care să ţină cont de grupele de vârstă, vor întocmi calendarul şi metodologiile adecvate, se vor stabili etapele – nivel local (pe şcoli), regional şi judeţean (faza finală). Acţiunile se vor derula în cursul zilelor de vineri şi în perioada de weekend, pentru a nu afecta programul de pregătire şcolară şi vor începe primăvara, înainte de finalul anului şcolar urmând să fie organizate etapele finale, care se vor desfăşura la Cluj-Napoca, pe Cluj Arena. Consiliul Judeţean va asigurara transportul preşcolarilor şi elevilor domiciliaţi în afara municipiului Cluj-Napoca, pentru fazele finale ale competiţiilor desfăşurate în municipiul Cluj-Napoca, urmând a prinde în bugetul pe anul viitor sumele necesare susţinerii proiectului. În cadrul acestuia vor fi organizate şi întâlniri între copii şi sportivi consacraţi. Vor fi acordate diplome în cazul fazei pe clasă, diplome şi cupe în cazul fazelor pe şcoală, iar la faza judeţeană, premii constând în echipamente sportive, tabere şcolare, jucării, abonamente la competiţiile destinate adulţilor, asigurate din fonduri prevăzute distinct în bugetul Judeţului Cluj.

Manifestări 100 de ani Clujana; Preşedintele Consiliului Judeţean, d-nul Alin Tişe a prezentat programul manifestărilor organizate cu ocazia aniversării centenarului societăţii producătoare de încălţăminte, la care forul judeţean este acţionar majoritar. Astfel, în data de 22 octombrie, ora 12.00, la Baza Sportivă Clujana, va fi organizat un moment aniversar pentru foştii şi actualii angajaţi, la care sunt invitaţi şi toţi clujenii interesaţi (intrare liberă). Cu acest prilej se vor acorda premii de onoare celor câţiva care mai reprezintă “seniorii generaţiei de aur” şi va fi organizat un program artistic folcloric, intercalat cu concursuri cu premii şi tombolă. Totodată vor fi organizate standuri cu vânzare ale meşteşugarilor din zonă, iar în zonă vor funcţiona mai multe puncte de alimentaţie publică. Pentru clienţii fideli va fi lansat programul “Vino în 22 octombrie cu o pereche de încălţăminte veche Clujana, iar în schimbul acesteia primeşti un discount de 10%”, valabil în magazinele Clujana între 22.10 – 31.12.2001.
       În ceea ce priveşte SC CLUJANA SA, în momentul de faţă aceasta funcţionează cu şapte linii de producţie (o linie la croit, cinci linii de cusut şi două benzi la tălpuit) şi un atelier de microproducţie ce deserveşte colectivul de creaţie. Desfacerea producţiei proprii se derulează prin cele patru magazine de desfacere. Capacitatea de producţie este de circa 2000 perechi/zi în secţiile de croit-cusut şi circa 1300 perechi/zi la tălpuit.  Cifra de afaceri pe anul 2010 a fost de 9.677.230 lei, iar pentru 2011 s-a propus suma de 11.000.000 lei. De-a lungul celor 100 de ani de activitate au lucrat aici în jur de 100.000 de angajaţi.

      Referitor la problema spaţiilor aparţinând Cluj Arena, d-nul Alin Tişe a făcut anumite precizări. Prima dintre acestea se referă la propunerea făcută cluburilor sportive Universitatea privitor la denumirea unor sectoare ale arenei şi a pistei, cu nume ale unor sportivi reprezentative pentru sportul clujean: Zoltan Ivansuc pentru peluza oaspeţilor,  Dan Anca pentru peluza gazdelor, A. Guga pentru tribuna 2, Mircea Luca pentru tribuna 1 şi Ion Moina pentru pista de atletism. Totodată, preşedintele CJ a prezentat propunerea ca în faţa stadionului să fie amplasat bustul marelui fotbalist clujean dr. Mircea Luca. În acest moment se discută cu reprezentanţii FC Universitatea şi a Clubului Sportiv Universitatea ideea organizării unui muzeu al sportului clujean în cadrul Cluj Arena.


Biroul de presă
18.10.2011