Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Duminica, 21 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferinta de presa

Sinteza conferinta de presa


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Sinteza conferintei de presă sustinute de Presedintele Consiliului Judetean Cluj

 

            Din dorinta unei corecte informări a publicului cu privire la situatia reală a alunecărilor de teren produse la rampa neconformă de deseuri de la Pata Rât, aflată în plin proces de închidere, si pentru a combate o serie de informatii false vehiculate de prefectul judetului Cluj în legătură cu acest subiect, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise a sustinut miercuri, 30 august a.c. o conferintă de presă în cadrul căreia a clarificat respectivele subiecte.

            În acest context, Presedintele Consiliului Judetean a precizat faptul că rampa neconformă de deseuri de la Pata Rât, cea pe care au fost depozitate gunoaiele Clujului timp de peste 70 de ani, se află într-un stadiu extrem de avansat al procesului de închidere si ecologizare, proces care a ajuns deja la peste 90% grad de realizare. Acest aspect a fost, de altfel, demonstrat inclusiv prin filmările aeriene realizate zilele trecute si care au relevat faptul că fosta rampă de deseuri de la Pata Rât se prezintă în momentul de fată sub forma unui deal acoperit cu pământ si care în perioada imediat următoare va fi inclusiv înierbat.

            În ceea ce priveste afirmatiile halucinante si de natură a induce, inutil, panică la nivelul opiniei publice, ale prefectului judetului Cluj, referitoare la dimensiunile poluării rezultate în urma alunecării de teren produse la Pata Rât, presedintele Consiliului Judetean a precizat faptul că nivelul real al acestei scurgeri de levigat, constatate oficial de Apele Române, e de doar 5 litri/secundă, infinit mai redus comparativ cu cifra vehiculată de prefect, de 108 litri/secundă!!!!!! De altfel, caracterul nereal al acestei cifre aberante este infirmat inclusiv de faptul că, în cazul în care poluarea ar fi avut, cu adevărat, aceste dimensiuni, Prefectul ar fi trebuit să declare starea de alertă, lucru care, în mod evident, nu s-a produs. Tot ca o dovadă a caracterului aberant al acestor cifre vehiculate de prefect, presedintele Consiliului Judetean a reamintit faptul că debitul râului Somesul Mic este, prin comparatie, de 6 metri cubi/secundă comparativ cu pretinsa scurgere de levigat de 108 l/secundă!?!?!

            În ceea ce priveste faptul că există, într-adevăr, o anumită scurgere de levigat, infinit mai redusă, aceasta a existat în toată această perioadă de peste sapte decenii de depozitare si până în prezent, chiar dacă nu au existat motive de măsurare a acesteia. De altfel, prin chiar avizul de mediu eliberat pentru această lucrare se acceptă o poluare de maxim 38 de metri cubi/zi. Or, în acest context, singura noutate a reprezentat-o nu această scurgere care s-a produs constant pe parcursul anilor ci faptul că, din cauze ce nu sunt încă stabilite de experti, în procesul de închidere a rampei si acoperire cu pământ, straturile s-au miscat rezultând o alunecare de teren.

În ceea ce priveste afirmatia aberantă potrivit căreia nu se face nimic, respectiv măsurile luate de Consiliul Judetean, în calitate de beneficiar, acestea au fost imediate, institutia notificând acest incident încă din data de 22 iulie a.c. tuturor institutiilor abilitate si care s-au si deplasat, de altfel, la fata locului unde au încheiat o notă de constatare: Agentia de Protectia Mediului, Garda de Mediu, Politia, Apele Române, Prefectura etc. În acelasi timp, s-a dispus imediat stoparea lucrărilor si luarea tuturor măsurilor decise de reprezentantii institutiilor abilitate deplasate în teren în vederea limitării efectelor negative: realizarea de drenări, executarea de santuri, colmatarea fisurilor produse, degajarea albiei pârâului Zăpodie (pe unde, de altfel, nici nu mai curge apă tocmai datorită acestei interventii de îndată), lucrări de stabilizare – dovadă că nu a mai existat nicio alunecare din acel moment, studii geotehnice etc. Toate aceste măsuri au fost luate imediat, în regim de maximă urgentă, a doua zi după producerea incidentului!

De altfel, în data de 24 iulie constructorul a executat deja forajele necesare pentru expertiza geotehnică, singura în măsură să precizeze cauzele alunecării si să indice solutia tehnică cea mai indicată, expertiză ce va fi finalizată în maxim câteva zile. În functie de rezultatele acesteia, dacă se va dovedi că a fost vina constructorului, acesta va suporta costurile. În acelasi timp însă, dacă expertiza va dovedi că au fost cauze naturale, decurgând din depozitarea deseurilor, aceste costuri vor fi suportate de autoritatea căreia îi revine obligatia închiderii rampei neconforme, respectiv Consiliul Judetean.

În ceea ce priveste decizia Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgentă, aceasta nu a fost comunicată nici până acum în mod oficial Consiliului Judetean!!! De altfel, abia în cursul zilei de ieri a fost transmisă forului administrativ judetean o copie a cestui document!

Din păcate însă, întrucât această decizie s-a constatat a fi absolută eronată, Consiliul Judetean va trimite în cursul zilei de azi o nouă solicitare de întrunire a Comitetului pentru Situatii de Urgentă. Motivul acestei solicitări e legat de faptul că, în mod absolut eronat si care dovedeste completa neîntelegere de către prefect a problemei, acesta a dispus expertizarea proiectului tehnic după care se lucrează desi acesta a fost deja verificat, avizat si aprobat!!!Asta, în contextul în care obiectul expertizei ar trebui să-l reprezinte identificarea cauzelor si a celor mai potrivite modalităti de rezolvare! În loc să existe această preocupare pentru rezolvarea situatiei, prin decizia adoptată în această formă Prefectul nu face decât să impună în mod inutil cheltuieli suplimentare Consiliului Judetean, din banii contribuabililor, adică exact acel lucru pe care acesta îl reclamase initial – cheltuieli suplimentare nejustificate. În acest context, e evident cazul că hotărârea a fost adoptată cu rea-credintă pentru că nu contribuie în niciun fel la rezolvarea situatiei ci doar generează cheltuieli suplimentare inutile, prefectul provocând “o  furtună într-un pahar cu apă“ al cărei scop a fost acela de a panica populatia !!!Or, chiar dacă e la început si nu cunoaste sau nu întelege anumite aspecte, prefectul va trebui să se lămurească si să contribuie la rezolvarea problemei nu la provocarea unor cheltuieli inutile care să fie suportate de clujeni!

În ceea ce priveste eliminarea efectelor alunecării, în functie de concluziile studiului si ale expertizei geotehnice care sunt asteptate până la sfârsitul acestei săptămâni si care vor preciza cauza exactă a alunecării, se va stabili si dimensiunea statiei de epurare ce va fi achizitionată si care va trata levigatul rezultat.

Legat de perspectivele rezolvării, în ansamblu, a problemei deseurilor din judetul Cluj, folosindu-se inclusiv de filmările ce ilustrează stadiul fizic al lucrărilor, Presedintele Consiliului Judetean a precizat că procesul de închidere si ecologizare a rampei de la Pata Rât este extrem de aproape de finalizare, urmând a mai dura maxim câteva luni. În acelasi timp, si lucrările la Centrul de Management Integrat al Deseurilor se derulează alert, finalizarea acestora fiind prevăzută pentru anul viitor.

 

 

Biroul de presă

30 august 2017


Video