Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Sat, 24 Februarie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismJurnalul Judetului ClujFormulareContact
Opera

Prima pagina > Comunicate > Sinteza conferinta de presa

Sinteza conferinta de presa

                                                                                       

                                     CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref. Sinteză conferinţă de presă
 
     Miercuri, 29 iunie 2016, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, a avut loc conferinţa de presă susţinută de Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte legate de proiectele prioritare ale forului administrativ judeţean, atât cele aflate în derulare, dar şi proiecte noi, care urmează să fie iniţiate în perioada imediat următoare:
     1.Investitor nou în Parcul Tetarom III
     Domnul Alin Tişe a anunţat finalizarea negocierilor cu un investitor important care doreşte să se reloce în parcul industrial din Jucu. Noua firmă cu capital străin, specializată în producţia de echipamente electrocasnice şi instalaţii, doreşte să investească în judeţul Cluj aproximativ 30 de milioane de euro, pe o suprafaţă de teren de 10 hectare, fapt care va genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă, viitorii angajaţi urmând să fie selectaţi preponderent din domeniul instalaţiilor şi electronicii, dar şi din alte domenii de activitate, aceştia urmând să fie recalificaţi în funcţie de necesităţile lucrative. Având în vedere acordul expres al acestui investitor, contractul dintre Consiliul Judeţean Cluj prin SC Tetarom SA se va încheia cel mai târziu în data de 20 iulie 2016, dată la care va fi dat publicităţii şi numele acestuia. În acest context, lucrările de construire ale noilor facilităţi în parcul industrial din Jucu, dar şi efectuarea primelor angajări, vor avea loc chiar în toamna acestui an, urmând ca din primăvara anului 2017 să înceapă efectiv producţia.
     2.Continuare lucrări Tetarom I
     În cadrul parcului industrial Tetarom I, Consiliul Judeţean Cluj a demarat un proiect european pe P.I.D.U. în valoare de 69 de milioane de lei care prevede extinderea şi modernizarea infrastructurii acestui parc industrial. Astfel, în acest moment, peste 90% din obiectivele prevăzute a fi realizate în cadrul proiectului sunt construite (hala de depozitare, incubatorul de afaceri şi sediul administrativ), predarea lor către SC Tetarom SA urmând a se realiza în aproximativ 2-3 săptămâni, după finalizarea drumului de acces aferent, astfel încât aceste trei noi facilităţi să fie ocupate de agenţi economici. Tot în cadrul acestui subiect, domnul Alin Tişe, a amintit şi de problemele cunoscute de opinia publică clujeană legate de alunecările de teren din cadrul acestui parc industrial. În acest sens, preşedintele Consiliului Judeţean a propus o fazare a lucrărilor pentru a se putea face astfel faţă efortului financiar din bugetul judeţului. Aşadar, într-o primă etapă, prevăzută a se finaliza la sfârşitul lunii august 2016, vor fi realizate lucrări de descărcare a versantului de umpluturi şi ghidarea apelor pluviale către exteriorul amplasamentului. În ceea ce priveşte cea de-a doua etapă, Universitatea Tehnică a primit ordin de realizare a unei expertize tehnice care să dea o soluţie optimă de stabilizare definitivă a versantului afectat de alunecări.
     3.Proiect Tetarom IV, redimensionat
     Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Judeţean Cluj început pe bani europeni în mandatul 2008-2012 în momentul de faţă a fost redimensionat, urmând a se realiza în cursul acestui an o hală pentru întreprinderi mici şi mijlocii, un drum de acces precum şi o staţie electrică. Investiţia necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro.
     4.Un nou parc industrial – Tetarom V
     Domnul Alin Tişe a anunţat totodată intenţia de a înfiinţa un nou parc industrial – Tetarom V, în partea de S-SV a judeţului Cluj, în zona Câmpia Turzii-Luna. Parcul va fi întins pe o suprafaţă de aproximativ 40-50 de hectare, în zona de câmpie, urmând a avea o legătură rapidă atât cu autostrada cât şi cu centura ocolitoare. Având în vedere faptul că în zonă există forţă de muncă care poate fi recalificată, înfiinţarea unui nou parc industrial în această zonă va fi benefică atât pentru dezvoltarea comunităţii locale din această parte a judeţului, cât şi pentru proiectele care ţin de dezvoltarea generală a judeţului Cluj.
     5.SMID - Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.
     Domnul Alin Tişe a reamintit faptul că judeţul Cluj se confruntă cu o problemă stringentă - lipsa unei staţii temporare, problemă pentru care trebuie găsită o soluţie în cel mai scurt timp posibil. Pentru rezolvarea acestei probleme vor fi iniţiate demersuri pentru identificarea unui teren în apropierea CMID - ului, urmând ca investiţia necesară să fie făcută din resursele judeţului, prin intermediul ADI Eco-Metropolitan Cluj. De asemenea, în momentul în care se va pune în funcţiune staţia temporară, automat vor fi date în funcţiune şi staţiile de transfer precum şi echipamentele cumpărate.    
     6.Finalizare lucrări la drumul Răchiţele – Prislop - Ic Ponor
     Drumul care face legătura între judeţele Cluj şi Bihor, cale de acces care pune în valoare o zonă cu un potenţial turistic extrem de ridicat poate fi folosit de acum în întregime, acest lucru fiind benefic atât pentru comunitatea din zonă, cât şi pentru turiştii care ajung în această parte a judeţului Cluj.
     ”După cum am procedat şi în mandatul precedent de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, am dorit să-mi încep munca în cadrul acestei instituţii printr-o prezentare la zi, în faţa opiniei publice, a câtorva dintre proiectele prioritare aflate în derulare, dar şi altora noi, capabile să aducă un plus valoare acestui judeţ. În primul rând, mă bucur să constat că judeţul Cluj este în continuare atractiv pentru investitori, astfel încât, dorinţa noastră e să ocupăm complet parcurile industriale Tetarom I şi III, urmând să ne focusăm apoi pe dezvoltarea şi a celorlalte parcuri industriale din judeţ. În al doilea rând, doresc să rezolvăm cât mai repede problema deşeurilor din judeţ, printr-o implicare mult mai activă a tuturor UAT-urilor clujene, membre ale ADI Ecometropolitan Cluj şi găsirea unei soluţii urgente şi benefice pentru cetăţenii acestui judeţ. Nu în ultimul rând, am anunţat finalizarea proiectului de modernizare a drumului turistic Ic-Ponor, şi am adus în discuţie, totodată, problema drumurilor judeţene, asupra cărora Consiliul Judeţean trebuie să aibă o aplecare mult mai promptă şi eficientă. În acest context, îmi doresc ca mandatul meu să fie unul al drumurilor judeţene, în care să modernizăm, etapizat, întreaga reţea de căi de acces administrate de Consiliul Judeţean. Toate aceste proiecte, dar şi altele, pe care le voi prezenta în perioada următoare, sunt importante pentru fiecare dintre noi, astfel încât îmi doresc să generăm soluţii care să producă efecte pozitive pentru cetăţeni, mizând astfel pe o majoritate transpartinică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.

 

Biroul de presă
29 iunie 2016