Sinteza conferinta de presa 12.08.2010

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Radu Bica, a susţinut astăzi, 12.08.2010 o conferinţă de presă în care a anunţat adjudecarea în cadrul Comisiei tehnico-economice de pe lângă Consiliul Judeţean a Planului Urbanistic Zonal şi a Studiului de Fezabilitate pentru implementarea proiectului de management integrat al deşeurilor în judeţul Cluj. Tot cu acest prilej a fost anunţată şi obţinerea Acordului de Mediu pentru acest obiectiv, eliberat de către Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului.

 

„Acest moment reprezintă o etapă importantă a implementării noului sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul nostru. Practic, mi s-a luat o piatră de pe inimă, deoarece în urma cu doar doi ani, când noua echipă de conducere a Consiliului Judeţean şi-a început mandatul nu erau realizaţi nici măcar paşii de început pentru finalizarea acestui proiect. Am reuşit, în toţi aceşti ani să recuperăm timpii pierduţi şi astăzi suntem în situaţia de a promova, după însuşirea acestor etape de către plenul Consiliului, proiectul spre finanţare la Comisia Europeană”, consideră d-nul Radu Bica, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

 

Reamintim că, în conformitate cu HGR nr. 349/2005 privind depozitarea deşeurilor, s-a impus ca depozitele neconforme situate în Judeţul Cluj să îşi sisteze activitatea, astfel: Pata Rât şi Cetan Dej până la data de 16 iulie 2010, iar depozitele de la Gherla, Câmpia Turzii, Huedin,  Turda până la data de 16 iulie 2012.  Cu toate acestea, până în anul 2008 nu s-au realizat paşi concreţi în această direcţie. „În anul 2008 nu exista nici măcar terenul pentru staţia finală. În această perioadă am fost puşi în situaţia de a recupera toţi timpii pierduţi. Prin asocierea cu comuna Feleacu am intrat în posesia terenului necesar, în suprafaţă de 64 de hectare, care ne permite să realizăm Centrul de Management Integrat al Deşeurilor, iar astăzi suntem, în posesia ultimelor documente necesare finalizării şi depunerii aplicaţiei de finanţare la Bruxelles. De acum putem spune că mingea nu mai este în terenul nostru”, consideră d-nul Radu Bica.

 

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj urmează a fi finanţat prin Fondurile Structurale de Coeziune. Costul total estimat al proiectului, aşa cum reiese din Studiul de Fezabilitate este de 74.456.956 euro, din care valoarea finanţată din fonduri europene şi Bugetul de Stat este de 45.297.329 euro iar contribuţia judeţului Cluj va fi de 29.159.627 milioane de euro.

 

Tot cu acest prilej vicepreşedintele Consiliului Judeţean, d-nul Radu Bica, a prezentat situaţia reducerilor de cheltuieli la nivelul forului judeţean, urmare a aplicării OUG 55/20210 (care se referă la reducerea cheltuielilor materiale cu 20%), a Legii 118/2010 (care se referă la reducerea cu 25% a cheltuielilor cu personalul) şi a OUG 63/2010 (care se referă la încadrarea în numărul de personal). Conform informării prezentate de vicepreşedintele forului judeţean, s-a ajuns la o economie de 14.508.030 lei sumă care se va regăsi în fondul de rezervă aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean. „Aceste sume se vor putea folosi pentru situaţii neprevăzute sau de urgenţă apărute în timpul anului. Cheltuirea banilor din acest fond se va realiza doar prin Hotărâri de Consiliu Judeţean”, a precizat domnul Radu Bica.

 

 

Biroul de presă

 

12.08.2010

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW