Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Simpozion Aniversar Scoala Gimnaziala Speciala Transilvania

Simpozion Aniversar Scoala Gimnaziala Speciala Transilvania

                                                                             

                                             CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ


Informare de presă
Ref: Simpozion Aniversar la Şcoala Gimnazială Specială Transilvania

      Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu, a participat azi, 26 septembrie 2013, la cea de-a XVI-a ediţie a Simpozionului Aniversar cu tema “Educaţia elevilor cu cerinţe educative speciale. Abordări actuale şi de perspectivă”, eveniment organizat de către forul administrativ judeţean împreună cu Fundaţia de Caritate Transilvania şi Şcoala Gimnazială Specială Transilvania, instituţie de învăţământ special care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean.
      Simpozionul a beneficiat de participarea a numeroşi specialişti, cadre didactice din învăţământul special provenind în principal din cele zece şcoli speciale care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean dar şi a unor profesori din cadrul Departamentului de Psihopedagogie Specială al Universităţii „Babeş-Bolyai”.  După atelierul cu tema „Terapiile asistate de animale”, simpozionul a fost structurat pe două secţiuni, în cadrul cărora au fost prezentate lucrări având în prim-plan problematica şi integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale (CES), a celor care au dificultăţi de învăţare, atât în ceea ce priveşte capacitatea redusă de percepţie vizual-spaţială, cât şi de limbaj sau de atenţie. Au fost abordate, de asemenea, cele mai eficiente modalităţi de însuşire a limbajului scris la copiii cu deficienţe neuromotorii, utilizarea meloterapiei în contextul deficienţei neuro-psiho-motorii, prevenirea sindromului de epuizare emoţională la profesori, precum şi diferite metode şi tehnici utilizate în terapia copiilor cu autism.
      “Cred cu convingere că toţi copiii aparţin în egală măsură comunităţii noastre, atât cei care sunt perfect sănătoşi cât şi cei care au neşansa de a suferi de unele dizabilităţi. Rolul nostru este tocmai acesta, de a oferi şanse egale tuturor copiilor şi de a contribui într-o cât mai mare măsură la creşterea calităţii vieţii acestora şi a familiilor din care provin. Acesta este motivul pentru care ne preocupăm în permanenţă să contribuim la creşterea calităţii actului educativ-recuperator, în scopul unei depline integrări în societate a acestor copii şi tineri”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu.
      Şcoala Gimnazială Specială „Transilvania” este o şcoală cu program de recuperare complexă pentru copiii cu deficienţe neuro-psiho-motorii grave, severe, profunde şi/sau asociate. Şcoala oferă, pe lângă activităţile didactice şi terapiile de recuperare, activităţi extraşcolare într-o gamă extrem de bogată şi diversificată. Misiunea acestei unităţi de învăţământ special se referă în principal la integrarea în comunitate a copiilor cu nevoi speciale, dezvoltarea activităţilor creative şi expresive ale copiilor, participarea elevilor la acţiuni şi activităţi prin care să simtă că fac parte din comunitate, că nu sunt excluşi şi, astfel, sensibilizarea întregii comunităţi.


Biroul de presă
26 septembrie 2013