Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sfaturi pentru siguranta schiorilor

Sfaturi pentru siguranta schiorilorCONSILIUL JUDETEAN CLUJ


Informare de presa
Ref. Sfaturile salvamontistilor pentru siguranta schiorilor     Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj a fost solicitat, pe parcursul saptamanii recent incheiate, pentru a acorda primul ajutor in nu mai putin de 18 cazuri petrecute pe partiile de schi din judet. Dintre acestea, doua cazuri s-au soldat cu traumatisme deosebit de grave.
     Avand in vedere numarul ridicat de accidente precum si urmarile extrem de grave pe care acestea le pot genera, Salvamont Cluj revine cu sfaturile de siguranta pe perioada de iarna, cu rugamintea adresata schiorilor de a tine cont de ele:
1. Schiati in asa fel incat sa nu puneti in pericol viata altui schior sau sa ii cauzati acestuia vreun prejudiciu.
2. Adaptati-va viteza si maniera proprie de a schia conform pregatirii tehnice, conditiei fizice, starii zapezii, gradului de dificultate a partiei, conditiilor atmosferice si densitatii traficului de partie.
3. Alegeti cu grija traiectoria pe care urmeaza sa coborati, in scopul protejarii schiorilor aflati in aval.
4. Depasiti schiorul aflat in aval fie pe partea dreapta, fie pe partea stanga, cu conditia ca aceasta depasire sa fie suficient de larga pentru a evita o eventuala evolutie neasteptata a celui ce urmeaza sa fie depasit.
5. Asigurati-va, printr-un examen atent al traficului din amonte si al celui din aval, ca atat dumneavoastra, cat si alti schiori sunteti in afara oricarui pericol, cu ocazia traversarii unei partii sau a reluarii parcursului, dupa o oprire temporara pe partie.
6. Evitati stationarea pe partie, mai ales pe portiunile inguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. In cazul caderii, eliberati partia in cel mai scurt timp posibil.
7. Utilizati numai marginea partiei pentru urcarea sau coborarea pe jos, fara schiuri.
8. Respectati indicatoarele de semnalizare si balizele de marcare instalate pe partie si pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiati in padure, Nu coborati direct, Interzis saniusul, Nu circulati pe partie.
9. Respectati marcajele internationale pentru gradele de dificultate ale partiilor de schi: verde-foarte usor, albastru- usor, rosu-mediu, negru- dificil.
10. Anuntati Dispeceratul National Salvamont la numarul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) in cazul producerii unui accident pe partie, specificand urmatoarele: numele dumneavoastra, ce s-a intamplat, cate persoane au nevoie de ajutor, cand s-a produs accidentul si locul unde se gasesc persoanele accidentate. Incercati sa protejati accidentatul pana la sosirea echipei de salvatori montani.

Biroul de presa
29 ianuarie 2018