Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sfaturi medicale pentru vacanta de la ALOPEDI 0364-917

Sfaturi medicale pentru vacanta de la ALOPEDI 0364-917


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

Comunicat de presă

Ref. Sfaturi medicale pentru vacantă de la specialistii ALOPEDI 0364-917

 

            Aflându-ne în plin sezon de vară, perioadă în care România se află sub incidenta codurilor de temperaturi extreme, medicii care asigură serviciul de call-center ALOPEDI – 0364-917 din cadrul Spitalului de Copii Cluj-Napoca vin în sprijinul părintilor cu o serie de sfaturi medicale pentru o vacantă cât mai reusită. Perioada estivală înseamnă atât distractie, cât si expunerea copiilor la o serie de riscuri specifice, fapt pentru care specialistii ALOPEDI transmit o serie de sfaturi concrete privind expunerea la soare si arsură solară, cea mai frecventă afectiune întâlnită în aceste perioade caniculare.

            Recomand cu foarte multă încredere sfaturile calificate formulate de către echipa proiectului ALOPEDI, o sursă de consiliere medicală extrem de credibilă, atât prin rezultatele înregistrate în cei peste doi ani de activitate, cât mai ales prin calitatea personalului medical care îl deserveste” a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Reamintim în acest context faptul că ALOPEDI 0364-917 - serviciul de sfat medical telefonic al Spitalului Clinic de Urgentă pentru Copii Cluj-Napoca este asigurat în mod gratuit, 24/7, de către medici rezidenti, specialisti sau primari în specialitatea pediatrie sau medicină de urgentă. Desi a fost înfiintat, initial, ca serviciu dedicat zonei metropolitane Cluj-Napoca, profesionalismul medicilor care asigură functionarea acestui serviciu telefonic gratuit a determinat, treptat, o crestere a adresabilitătii acestuia, astfel încât, în momentul de fată, aproape 50% dintre apeluri sunt primite de la părinti aflati în alte judete.

 

  
                                               *              *              *

 

Razele soarelui au efecte benefice (creste cantitatea de vitamina D din organism, ce asigură sănătatea oaselor dar si o imunitate bună) dar razele ultraviolete au si efecte nocive: arsura solară si cresterea riscului de cancer al pielii, riscul fiind mai mare în cazul copiilor blonzi sau roscati si a copiilor mai mici de 3 ani (au o cantitate redusă de melanină). Temperatura ridicată a mediului înconjurător sau activitatea fizică (produce, la rândul ei, încălzirea corpului) într-un mediu cald poate duce de la crampe musculare până la epuizare si soc termic. Măsurile de prevenire a acestora sunt foarte importante pe parcursul verii.

EXPUNEREA LA SOARE:

Arsura solară este produsă de expunerea directă la razele ultraviolete (UV), 70% dintre acestea sunt prezente chiar si în zilele înnorate. În anumite conditii o parte din razele UV sunt reflectate de mediul înconjurător, efectul lor adăugându-se razelor la care copilul este expus direct: zăpada reflectă 80%, nisipul 20% iar apa 5% din razele UV. Expunerea la lampa cu ultraviolete, practicată în special de adolescenti, are acelasi efect.

Arsura solară este, cel mai frecvent, o arsură superficială ce produce roseată a pielii sau, în cazul expunerii îndelungate, vezicule. Arsura de la nivelul ochilor provoacă durere intensă.

Complicatiile sunt deshidratarea - în cazul arsurilor pe suprafete mari, durerea si infectia bacteriană a veziculelor.

Copilul trebuie dus de urgentă la medic atunci când starea lui este alterată, nu poate fi trezit, are vezicule pe o suprafată mare a corpului (mai mult de 10%), durerea este intensă si nu se ameliorează la 2 ore de la administrarea medicamentelor, îl dor ochii la contactul cu lumina sau pielea arată infectată (are puroi sau zone cu roseată intensă, dureroase, apărute după 2 zile de la expunerea la soare).

Prevenirea arsurilor solare

·         Cea mai bună metodă de protectie împotriva efectului razelor ultraviolete este evitarea expunerii la soare: lăsati copiii să se joace la umbră, protejati-i cu îmbrăcăminte adecvată si nu expuneti copiii la soare între orele 10 si 16. Apa blochează doar partial pătrunderea razelor solare (arsura solară poate să apară chiar dacă a stat sub apă).

·         Evitati expunerea directă la soare a copiilor mai mici de 6 luni. Dacă sunt totusi expusi la soare, îmbrăcati-i cu pantaloni lungi, bluză cu mânecă lungă din bumbac si pălărioare cu boruri largi care protejează de soare până la nivelul umerilor.

·         În cazul copiilor cu vârsta 6 luni – 3 ani se va evita expunerea directă la soare, îmbrăcati copiii pentru a-i proteja.

·         Copiii trebuie să poarte pălării cu boruri largi sau cozoroc, ochelari de soare (ochelari ce oferă 97-100% protectie la razele ultraviolete A si B).

·         Crema cu factor de protectie solară se aplică indiferent dacă vremea este însorită sau înnorată:

o   minim 15 SPF, respectiv 30 SPF în cazul copiilor blonzi sau roscati, ideal 50 SPF. Chiar si în cazul copiilor sub 6 luni se poate aplica o cantitate mică de cremă cu factor de protectie solară de cel putin 15 SPF, pe suprafete mici, la nivelul fetei sau dosul mâinilor.

o   în cantitate suficientă (cantitatea medie pe care trebuie să o folosească adultul este de 30 grame odată).

o   se aplică cu 30 de minute înainte de expunerea la soare pentru a avea timp să pătrundă în piele.

o   se reaplică la fiecare 2 ore si după ce copilul a intrat în apă sau a transpirat excesiv. Chiar si cremele de protectie solară rezistente la apă „waterproof” rezistă doar 30 de minute în apă.

o   nu uitati să protejati buzele cu creme de protectie solară.

Tratamentul la domiciliu al arsurilor solare este posibil în cazul în care starea copiilor nu este gravă.

·         Arsura solară produce o inflamatie a pielii deci vom folosi Ibuprofen pentru a reduce inflamatia si a trata durerea. Tratamentul cu ibuprofen trebuie început în primele 6 ore de la expunerea la soare si se continuă, din 6 în 6 ore, timp de 2 zile. Nu se administrează copiilor mai mici de 6 luni. Roseata apare la 4 ore de la expunerea la soare (nu imediat) si începe să se amelioreze la 24 - 36 de ore – acesta este motivul pentru care tratamentul cu ibuprofen trebuie continuat timp de 2 zile. Cremele ce contin anestezice locale nu sunt eficiente.

·         Cremele cu cortizon (concentratie de maxim 1%) se aplică de 3 ori pe zi, începeti să o aplicati imediat după expunerea la soare si continuati timp de 2 zile pentru a reduce inflamatia si durerea. Evitati uleiurile deoarece împiedică transpiratia si, în consecintă, eliminarea căldurii.

·         Compresele reci sunt utile pentru a reduce durerea, se pot efectua bai reci timp de 10 minute.

·         Oferiti copilului lichide pentru a compensa pierderile datorate arsurii si a preveni deshidratarea.

·         Nu spargeti veziculele deoarece veziculele sparte se pot infecta. În cazul spargerii veziculelor aplicati unguente cu antibiotic sau spray pentru arsuri tip Oximed. Suprafata de spală cu apă si se reaplică unguentul/spray-ul de 2 ori pe zi timp de 3 zile.

Durerea dispare după 2-3 zile iar eliminarea pielii (descuamatia) apare în zilele 5-7.

 

STRESUL TERMIC. EXPUNEREA COPILULUI LA CĂLDURĂ.

Copilul expus la căldură, de obicei asociată cu umiditate crescută  sau exercitii fizice, produce mai multă căldură decât poate elimina prin transpiratie. Situatia este frecvent întâlnită în timpul concediilor deoarece acomodarea cu temperatura crescută apare după 8-10 zile. Sugarul si copilul mic are o capacitate redusă de a-si regla singur temperatura corpului, comparativ cu adultul. Copilul mic lăsat, chiar neintentionat, în masina supraîncălzită poate deceda datorită socului termic. Atunci când călătoriti în masină cu un copil mic amintiti-vă că în interiorul masinii se pot atinge repede temperaturi foarte mari, chiar dacă afară nu este foarte cald. Nu lăsati copilul singur în masină nici măcar atunci când sunteti convins că vă veti întoarce repede. Luati copilul cu dumneavoastră indiferent dacă acesta doarme sau protestează deoarece, siguranta copilului este mult mai importantă.

Este nevoie de asistentă medicală de urgentă (apelati 112) în cazul în care copilul dumneavoastră este inconstient, confuz, are convulsii, temperatura corpului depăseste 40,5 grade Celsius sau pielea este foarte rece si gri, cu aspect marmorat. Trebuie sa va adresati serviciului de urgentă în maxim 2 ore dacă următoarele manifestări apar după expunerea la căldură: temperatura corpului este de 40 grade Celsius si copilul este prea slăbit pentru a putea sta în picioare, copilul nu se comportă ca de obicei si are vârsta mai mică de 3 luni, copilul are febră si se simte încă ametit după ce a consumat lichide timp de 2 ore, varsă si nu poate bea lichide sau nu a urinat în ultimele 12 ore.

Măsuri de prevenire:

·         Exercitiile fizice ce depăsesc durata de 15 minute trebuie să se desfăsoare mai putin intens atunci când temperatura exterioară depăseste 28 de grade Celsius, mai ales dacă umiditatea este crescută.

·         Jocul în aer liber va fi limitat ca si timp, cu pauze frecvente, în care copilul trebuie să bea apă atunci când afară este căldură excesivă. Copilul care se simte ametit trebuie dus repede într-un loc răcoros.

·         Înainte de activitătile în aer liber copilul trebuie să consume suficiente lichide pentru a nu avea senzatia de sete. În timpul activitătilor desfăsurate în conditii de căldură copilul va consuma apă sau băuturi dedicate sportivilor (tip Gatorade) la fiecare 20 de minute.

·         Copilul se va îmbrăca cu haine confectionate din materiale usoare;  un singur tricou dintr-un  material absorbant care permite evaporarea transpiratiei este mai util decât îmbrăcarea copilului cu mai multe haine, una peste cealaltă (tricou si cămasă, de exemplu); hainele ude se înlocuiesc cu haine uscate pentru a favoriza transpiratia.

Măsuri de tratament la domiciliu:

·         Măsuri de prim ajutor. Până la preluarea copilului de către serviciile medicale aplicati următoarele metode menite să reducă temperatura si să hidrateze copilul: dezbrăcati copilul, duceti-l într-un loc răcoros si ventilat (ventilatia aerului creste evaporarea si scade temperatura corpului), puneti apă pe pielea copilului cu ajutorul unui burete, temperatura apei să fie atât de scăzută cât poate tolera copilul fără a avea frison, oferiti copilului apă rece, dacă acesta este constient si o poate bea. Medicamentele folosite în mod uzual pentru scăderea febrei nu au efect.

·         Hidratarea: se face cu apă sau băuturi dedicate sportivilor (contin glucoză si săruri), 200-250 ml la fiecare 15 minute, timp de 1-2 ore, până când culoarea urinei devine galben-pal.

·         Crampele musculare: sunt cele mai frecvente, dureroase dar nu sunt o complicatie severă. Se remit la 1-2 ore, după ce copilul a primit apă si săruri suficiente. Adresati-vă medicului dacă crampele musculare nu dispar după 4 ore.

·         Starea de ameteală si slăbiciune – sunt date de deshidratarea usoară si dispar la 1-2 ore, după ce copilul a fost rehidratat. Adresati-vă medicului în cazul în care copilul cade de pe picioare.

·         Febra: copilul a fost supraîncălzit, temperatura acestuia revine la normal la 1-2 ore după ce copilul se odihneste într-un loc răcoros si bea lichide. Medicamentele nu au efect. Adresati-vă medicului dacă temperatura corpului nu scade după 2 ore.

 

 

Biroul de presă

 7 august 2017