Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Marti, 23 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Serbari populare la Alunisu, Geaca, Viisoara si Chiuiesti

Serbari populare la Alunisu, Geaca, Viisoara si Chiuiesti

CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ  

 

Informare de presă

Ref: Serbări populare la Alunişu (com. Sâncraiu), Geaca, Viişoara şi Chiuieşti, la acest sfârşit de săptămână 

            Consiliul Judeţean Cluj, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi primăriile şi consiliile locale ale comunelor Sâncraiu, Geaca, Chiuieşti şi Viişoara invită publicul iubitor de folclor duminică, 8 septembrie, la “Serbările fiilor satului” din localităţile Alunişu (com. Sâncraiu), Geaca şi Viişoara precum şi la tradiţionala serbare câmpenească “Pintea Grigore Viteazul” de la Chiuieşti.

La Alunişu, străveche aşezare românească situată la poalele Vlădesei, festivităţile vor începe la ora 12.30, în faţa troiţei din localitate, cu un “Te Deum” dedicat eroilor locului şi cu depuneri de coroane. Va urma, în curtea şcolii generale, lansarea monografiei “Alunişu, satul de sub Horaiţa Vlădesei“, scrisă de către octogenarul profesor Nicolae Şteiu, supranumit “Dascălul Apusenilor”, autor a numeroase cărţi dedicate zonei. Lucrarea, apărută sub egida Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, la Editura <<Tradiţii clujene>>, face parte din mult mai amplul proiect editorial al Centrului, proiect care se întinde pe nu mai puţin de 15 ani şi în cadrul căruia au fost editate aproximativ 40 de monografii ale localităţilor din judeţul Cluj. Monografia ce urmează a fi lansată este dedicată alunişenilor, care şi-au statornicit un anumit mod de viaţă, o civilizaţie populară care a îmbrăţişat întreaga viaţă materială şi spirituală a ţăranilor. În ceea ce îl priveşte, autorul cărţii consideră că lucrarea, masivă, de 250 de pagini, “este încă o dovadă a cugetării potrivit căreia, dacă ai plecat din satul tău, nu înseamnă că ai şi scos satul din tine.” Lansarea monografiei va fi urmată de un spectacol folcloric susţinut de orchestra profesionistă “Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj şi de soliştii Amalia Codorean Chindriş, Mariana Morcan, Florin Bota, Adrian Buza şi Adrian Socaciu. Totodată, cu acest prilej, publicul va avea ocazia să urmărească şi un program de dansuri populare susţinut de ansamblurile folclorice din localităţile Mărişel şi Beliş.    

            La Geaca, “Sărbătoarea fiilor comunei” va începe la ora 9.30 cu o slujbă religioasă, un „Te Deum” pentru eroi, depuneri de coroane, precum şi cu inaugurarea noului sediu al primăriei şi al căminului cultural. Va urma un consistent program folcloric, susÈ›inut de soliştii Felix Gălan, Ioan Dordoi, Aurel Șuteu, Mihaela Grindean, Georgeta Bala, Anuţa Mânecan, fraţii Ioan şi Grigore Zegrean din Ceaba, acompaniaţi de orchestra “Cununa Transilvană“ a C.J.C.P.C.T. Cluj.  Îşi vor mai aduce aportul ansamblurile locale din Geaca, Cătina, Cămăraş, Mociu, Pălatca, Sărmaş, Èšaga, Frata şi Taraful lui Stângaciu. Seara va continua cu tradiţionalul “Joc la Geaca” şi cu un recital al componenţilor „Școlii vedetelor“: Timea Lorinţ, Adina Varga şi Denisa Pârja.

            La Viişoara, manifestările dedicate sărbătoririi fiilor satului vor debuta la ora 12.00 cu o paradă a portului popular, după care vor continua, începând cu ora 15.00, la Grădina de vară din localitate, cu un spectacol folcloric la care vor participa invitaţi precum: Fanfara “Promenada” Câmpia Turzii, Vasile Conea, Ana Munteanu, Orchestra “Doina Arieşului” (dirijor Nelu Gabor), Ansamblul “Mugurelul” Câmpia Turzii, Ansamblurile din Urca, Ceanu Mare, Tritenii de jos, Viişoara.

            La Chiuieşti, serbarea câmpenească “Pintea Grigore Viteazul” va începe la ora 13.00, constând dintr-un spectacol folcloric susţinut de interpreţii Traian Ilea, Felix Gălan, Claudiu Moldovan, Ioan Dordoi, familia Urşan, Petre Petruse, Cornelia Ardelean şi de artiştii Casei de Cultură din Gherla.  

 

Biroul de presă

             05.09.2013