Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Semnare contract finantare Centru neuro Jucu

Semnare contract finantare Centru neuro Jucu

CONSILIUL  JUDEŢEAN  CLUJ

 

 

Informare de presă

Ref: Semnarea contractului de modernizare şi dotare a Centrului de recuperare neuro din Jucu

Astăzi, 25 februarie 2014, a avut loc semnarea contractului de finanţare a proiectului ”Modernizare şi dotare Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu”, un proiect cu finanÈ›are europeană depus în cadrul Programului OperaÈ›ional Regional, Axa prioritară 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a oraÈ™elor - poli urbani de creÈ™tere, Domeniul major de intervenÈ›ie Planuri integrate de dezvoltare urbană - Poli de creÈ™tere (PIDU).

”Modernizarea È™i dotarea centrului de recuperare È™i reabilitare neuropsihiatrică Jucu reprezintă al patrulea È™i, în acelaşi timp, ultimul proiect din seria celor care vizează reabilitarea obiectivelor sociale acceptat la finanÈ›are în perioada de programare 2007-2013. Obiectivul nostru principal, urmărit atât prin intermediul acestui proiect cât şi al celorlalte pe care le-am implementat în sfera socio-medicală, este acela de a oferi persoanelor aflate în nevoie condiţii decente de viaţă precum şi posibilităţi crescute de recuperare şi integrare în societate. Acesta este, de altfel, motivul pentru care ne vom continua demersurile întreprinse în acest sens şi vom urmări să atragem cât mai multe fonduri europene pentru a susţine sistemul de asistenţă socială şi de servicii medicale din judeţul Cluj”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, d-nul Horea Uioreanu.

 Obiectivul general al proiectului îl constituie creşterea calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităÈ›i neuropsihice severe din centru, valoarea totală fiind de  5.303.784,79 lei, din care contribuÈ›ia Consiliului JudeÈ›ean Cluj este de doar 2%, respectiv 106.075,70 lei, durata de implementare fiind de 18 luni.

            Reamintim faptul că Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu este găzduit de un imobil construit în anul 1974 şi în care, până în anul 2000, a funcţionat o şcoală pentru copiii cu deficienţe fizice. În anul 2002 s-a realizat o primă recompartimentare parÈ›ială a spaţiilor È™i s-au creat grupuri sanitare cu acces din camerele beneficiarilor precum şi camere cu funcţiuni necesare desfăşurării activităţii centrului.     

            În anul 2009 copiii din centru au fost transferaţi la casele de Tip Familial din Cluj, aşezământul schimbându-şi destinaţia în Centru de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru tineri cu handicap.

Serviciile furnizate în prezent în cadrul centrului se referă la:

·         îngrijire (hrănire, igienă corporală, supravegherea şi menţinerea sănătăţii);

·         recuperare (activităţi de formare/ dezvoltare a abilităţilor de autoservire, de consolidare a autonomiei personale, gimnastică de menţinere a tonusului  muscular şi a mobilităţii, masaj de recuperare, etc.);

·         integrare/reintegrare socială – activităţile desfăşurate sunt în funcţie de nevoile identificate pentru fiecare beneficiar.

            La această dată, pentru o bună funcÈ›ionalitate, clădirea necesită investiţii în infrastructură şi echipamente, modernizarea spaţiilor de cazare, spaţiilor comune È™i a grupurilor sanitare, pentru a se crea astfel cadrul optim de furnizare a serviciilor şi desfăşurare a activităţilor specifice cu beneficiarii.

            Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu are o capacitate de 50 de locuri, în momentul de faţă oferind servicii unui număr de 47 de tineri. Din cei 47 de beneficiari, 22 sunt de sex masculin şi sunt găzduiţi la parterul clădirii iar 25 de beneficiari de sex feminin sunt găzduiţi la nivelul întâi al imobilului. Nivelul doi este dezafectat iar la nivelul trei se găsesc câteva săli destinate activităţilor cu beneficiarii.

 

Biroul de presă

25.02.2014