Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 24 Septembrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Sediul MET, reabilitat din fonduri europene

Sediul MET, reabilitat din fonduri europene


CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

 

 

Informare de presă

Ref.: Nou proiect ce vizează reabilitarea, cu fonduri europene, a sediului Muzeului Etnografic al Transilvaniei

 

 

Consiliul Judetean Cluj a depus spre finantare europeană, prin intermediul sistemului electronic national MySMIS 2014, proiectul vizând Restaurarea anvelopei Palatului Reduta, în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei”.

Acest demers a devenit posibil ca urmare a recentei lansări a Ghidului specific Axei prioritare 5.1 prin care se asigură entitătilor publice din România posibilitatea de a accesa finantări europene pentru continuarea si finalizarea investitiilor demarate din fonduri publice, respectiv decontarea celor realizate până în prezent si care privesc conservarea, protectia, promovarea si dezvoltarea patrimoniului cultural material si imaterial.

Beneficiind de acest apel dedicat exclusiv investitiilor retrospective ce nu au ajuns până în acest moment la faza finală a receptiei, Consiliul Judetean Cluj urmăreste accesarea, prin intermediul P.O.R. 2014-2020, a sumei considerabile de 6.696.464,67 lei, bani europeni care vor fi folositi atât pentru restaurarea si conservarea anvelopei clădirii Muzeului, cât si pentru digitizarea obiectivelor de patrimoniu din cadrul clădirii. Degrevând, în acest fel, bugetul de investitii al judetului Cluj de aproape 1,5 milioane de euro, forul administrativ judetean intentionează să realizeze o serie de lucrări la această clădire cu profunde semnificatii istorice în care, acum 124 de ani, s-a desfăsurat celebrul „Proces al memorandistilor”, moment considerat de istorici ca reprezentând un importat act de emancipare a românilor din Transilvania si care a pregătit actul Marii Uniri cu Regatul României.  

Folosim orice oportunitate pe care o avem pentru a depune noi si noi proiecte europene. În mod evident, toate aceste fonduri comunitare pe care le obtinem înseamnă economii la bugetul nostru de investitii iar banii deveniti, astfel, disponibili sunt folositi pentru finantarea altor proiecte atât de necesare pentru comunitate” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Necesitatea restaurării acestei clădiri simbol, aflate pe lista monumentelor istorice de interes local, a rezultat în urma realizării Documentatiei de Avizare a Lucrărilor de Investitii (D.A.L.I.), document care a relevat faptul că starea fizică a fatadelor clădirii Reduta impune interventii urgente de consolidare si reabilitare arhitecturală. Astfel, principalele lucrări de constructie propuse în cadrul proiectului european si care urmează a fi atribuite, prin licitatie, la finele acestei luni, vizează finalizarea fatadei Nord – cea dinspre strada Memorandumului, continuarea lucrărilor la celelalte fatade, executarea lucrărilor la acoperis, realizarea lucrărilor conexe interioare, inclusiv hidroizolatii, precum si a celor conexe exterioare - amenajare curte, copertină scară subsol, etc. Un element de noutate îl reprezintă includerea, la valoarea initială, a costurilor iluminatului arhitectural al fatadei acestui monument istoric cu valoare de patrimoniu, conform reglementărilor Masterplanului elaborat în acest sens de primăria clujeană.

La finalizarea lucrărilor, clădirea-simbol din centrul istoric al Clujului va beneficia de un plus de vizibilitate, fapt ce va genera un impact pozitiv atât asupra activitătii muzeale interne, prin cresterea numărului de vizitatori si a evenimentelor culturale organizate cât, mai ales, asupra cresterii valorii si a atractivitătii ansamblului arhitectonic. Nu în ultimul rând, prin reabilitarea fatadei principale a Muzeului, se va asigura o crestere a sigurantei miilor de pietoni care tranzitează zilnic trotuarul din fata clădirii.

   

 

Biroul de presă

12 iulie 2018