Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurismReprezentanta Bruxelles Vineri, 17 August 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Jurnalul Judetului ClujFormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Scrisoare deschisa Prim Ministru

Scrisoare deschisa Prim Ministru

                                                                           

                                            CONSILIUL JUDEŢEAN CLUJ

Scrisoare deschisă adresată Primului Ministru al Guvernului României

Domnule Prim Ministru Victor Ponta!

      Mă adresez domniei voastre în calitate de premier, pentru a vă semnala unele aspecte deloc plăcute ale procesului de descentralizare. În urmă cu o săptămână, la decizia politică a USL, v-aţi asumat răspunderea pe Legea descentralizării, aşteptată de ani de zile şi salutată de toţi oamenii responsabili din ţară. În acest demers aţi fost susţinut pe deplin, indiferent de cârcotelile unora sau altora, şi de noi, preşedinţii de consilii judeţene, chiar dacă am avut unele nemulţumiri legate de instituţiile pe care urmează să le preluăm.
      Din păcate, înainte de a intra în vigoare această lege, a început un adevărat proces de devalizare a acelor structuri care vor trece la autorităţile judeţene şi locale. Bunurile materiale ale acestora sunt transferate pe şest şi extrem de rapid de la actualii administratori spre agenţiile şi instituţiile care rămân în subordinea ministerelor. Astfel, autoturismele din patrimoniul Agenţiilor Judeţene de Protecţie a Mediului au fost transferate, printr-o simplă semnătură, spre Garda de mediu, structură care rămâne la ministerul de resort. Probabil că mai sunt situaţii similare, eu fac referire la cele care mi-au fost deja aduse la cunoştinţă.
      Dacă aşa se procedează, şi mai este ceva timp până legea va intra în vigoare, să ne aşteptăm ca în zilele următoare să fie transferate calculatoarele, întreaga tehnică IT şi mobilierul? Există, oare, persoane care au interesul ca instituţiile descentralizate să nu mai poată funcţiona astfel ca oponenţii politici să poată spune că acest proces este un eşec şi că autorităţile judeţene şi locale nu sunt capabile să gestioneze şi să coordoneze serviciile şi instituţiile care trec în subordinea lor?  Îndrăznesc să sper că nimeni din USL, fie el membru al Guvernului sau simplu membru de partid, nu-şi doreşte aşa ceva!
      Ca urmare, vă rog, domnule Prim Ministru, să dispuneţi revocarea dispoziţiilor existente şi care prevăd devalizarea acelor structuri pe care urmează să le preluăm şi să interziceţi emiterea unor ordine guvernamentale similare. Sunt convins că vă doriţi, cel puţin la fel de mult ca şi noi, preşedinţii de consilii judeţene, ca acest prim pas în descentralizare să fie unul de succes, iar administraţia locală din România să funcţioneze eficient. Nu este corect să transferaţi instituţii fără patrimoniu şi să ne obligaţi să cheltuim bugetele judeţelor şi municipiilor pentru achiziţionare de autoturisme, tehnică IT sau mobilier pentru a asigura funcţionalitatea noilor subordonate.
      Cu speranţa că solicitarea mea va avea rezultatul scontat, rămân al Dumneavoastră,

      Cu respect,
      Horea Dorin Uioreanu
      Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj
      Vicepreşedinte al UNCJR