Index
Panorama
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism Luni, 22 Octombrie 2018
Sediul Consiliului judetean Cluj
ConsiliulProgrameExecutivJudetul ClujTurism FormulareContact

Prima pagina > Comunicate > Scoala Sp. Transilvania - 20 de ani de existenta

Scoala Sp. Transilvania - 20 de ani de existenta

 

CONSILIUL JUDETEAN CLUJ

 

Informare de presă

Ref. Singura institutie de învătământ special din judet pentru copiii cu dizabilităti neuro-psiho-motorii severe a împlinit două decenii de existentă

 

               Scoala Gimnazială Specială Transilvania Baciu, unitate de învătământ special aflată sub autoritatea Consiliului Judetean Cluj, organizează în zilele de 28 si 29 septembrie 2017, Conferinta aniversară prilejuită de sărbătorirea celor 20 de ani de la înfiintare (1997-2017).

La această manifestare au fost invitate să participe cadre didactice din învătământul special si universitar, reprezentanti ai autoritătilor locale si judetene, părinti, reprezentanti ai unor asociatii si fundatii aflate în raporturi de colaborare cu scoala, respectiv persoane care s-au implicat efectiv în demersul înfiintării si dezvoltării institutiei pe parcursul celor două decenii de functionare.

Prima zi a evenimentului va fi dedicată prezentării evolutiei Scolii de-a lungul celor  două decenii de activitate, cu accent pe diversificarea programelor de interventii personalizate adaptate fiecărui elev, optimizarea procesului educativ prin diversele metode, strategii si materiale didactice specifice, dar si prin evaluările periodice ale rezultatelor muncii instructiv-educative derulate. Pornită în anul 1997 cu un efectiv de doar opt elevi, Scoala „Transilvania” scolarizează în acest moment un număr de 56 de elevi, cu cele mai variate deficiente: distrofie musculară progresivă, atrofie musculară, pareze, encefalopatii, autism, Sindrom Langdon-Down, sindrom Alpert si alte deficiente multiple. Pentru toti acestia există programe speciale individualizate de monitorizare si atingere a progresului.

Asa după cum am mai afirmat, gradul de civilizatie al unei societăti este dat, în primul rând, de modul în care aceasta reuseste să aibă grijă si să îi integreze pe acei membri cu care soarta a fost mai putin generoasă. Aceasta este, de altfel, si menirea scolii noastre speciale din Baciu, aceea de a scolariza copii cu dizabilităti severe, cazuri ce necesită o atentie aparte si un tratament extrem de personalizat” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.

Cea de-a doua zi a manifestărilor aniversare, vineri, 29 septembrie a.c., va fi dedicată exclusiv elevilor. Astfel, fiecare scoală specială parteneră invitată va participa cu un număr de aproximativ cinci elevi la atelierele tematice special organizate - pictură pe ceramică, perspicacitate, meloterapie, concurs de cărucioare, colaj, trasee aplicative, în functie de preferintele si abilitătile fiecăruia. Aceste ateliere practice sunt extrem de îndrăgite de elevi, atât prin specificul lor, cât si prin faptul că ele reprezintă un prilej de interactiune cu elevii din celelalte scoli. Ziua se va încheia cu o petrecere si alte surprize.

Reamintim în acest context faptul că Scoala Gimnazială Specială Transilvania Baciu este singura institutie de învătământ special din judetul Cluj care scolarizează copii cu dizabilităti neuro-psiho-motorii severe în vederea reabilitării si integrării lor în comunitate, prin dezvoltarea activitătilor creative si expresive, respectiv participarea la actiuni si activităti care să le înlăture sentimentul marginalizării. Terapiile oferite de un colectiv de specialisti extrem de preocupat de asigurarea unui climat optim urmăresc stimularea dezvoltării, compensarea nedezvoltării unor arii, respectiv dobândirea autonomiei si a independentei în viata scolară si socială.

 

Biroul de presă

27 septembrie 2017