Schimb de experienta intre scolile speciale romane si poloneze

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, împreună cu vicepreşedintele Vakar Istvan au primit astăzi, 7 aprilie 2014, o delegaţie aparţinând Consiliului Regional al Voievodatului Malopolska din Polonia, regiune cu care judeţul Cluj este înfrăţit încă din anul 2005. Delegaţia poloneză este compusă din şase experţi, respectiv directorii sau directorii adjuncţi ai şcolilor speciale pentru copii şi tineri cu dizabilităţi şi nevoi speciale din Voievodatul Malopolska – Şcoala Postliceală de Integrare şi Masaj Terapeutic nr. 2 din Cracovia, Centrul Special de Educaţie din MyÅ›lenice, Centrul Special de Educaţie pentru Copii cu Deficienţe de Vedere şi Nevăzători din Cracovia şi Centrul Special de Educaţie pentru Copii Deficienţi de Auz – însoţiţi de responsabila pentru învăţământul special din cadrul Consiliului Regional.
      Scopul principal al vizitei îl constituie analizarea şi observarea în concret a proiectelor realizate de Consiliul Judeţean Cluj în domeniul învăţământului special precum şi familiarizarea experţilor polonezi cu metodele şi tehnicile terapeutice folosite de specialiştii clujeni. Totodată, în cadrul vizitei urmează a avea loc o serie de demonstraţii şi stagii practice cu participarea specialiştilor ambelor părţi şi a copiilor cu nevoi speciale din şcolile clujene.
       În cadrul întâlnirii, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi-a exprimat susţinerea pentru continuarea şi aprofundarea parteneriatului dintre Judeţul Cluj şi Voievodatul Malopolska precum şi pentru identificarea unor noi proiecte de colaborare bilaterală, având în vedere experienţa şi bunele practici care ne pot fi transmise de către partea poloneză precum şi numeroasele oportunităţi de colaborare reciproc avantajoase.
      „Cunosc bine realitatea polonă şi sunt familiarizat cu activităţile şi aria de competenţă a Consiliului Regional din Malopolska, astfel încât pot afirma că ambele administraţii se preocupă îndeaproape de protecţia socială a persoanelor aflate în dificultate, fie că vorbim de vârstnici, fie că ne referim la copii abandonaţi, orfani sau cu cerinţe speciale, cei cu care soarta nu a fost la fel de îngăduitoare ca şi în cazul altora. În contextul în care nivelul de civilizaţie al oricărei comunităţi este dat de grija şi preocuparea pe care o manifestă faţă de cei aflaţi în nevoie, ne propunem ca şi pe viitor să contribuim la perfecţionarea continuă a specialiştilor din domeniu prin intermediul unor astfel de schimburi de experienţă şi aplicaţii practice” a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
       Pe parcursul celor patru zile vor fi vizitate şase din cele zece instituţii de învăţământ special din judeţul Cluj, instituţii subordonate Consiliului Judeţean Cluj, respectiv Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Municipiul Cluj Napoca, Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere, Liceul Tehnologic Special SAMUS, Liceul Tehnologic Special pentru Decificienţi de Auz, Şcoala Gimnazială Specială Transilvania Baciu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj. Reamintim în acest context faptul că, în prezent, sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj funcţionează un număr de zece instituţii de învăţământ special în cadrul cărora sunt şcolarizaţi 1815 copii cu nevoi educative speciale (elevi şi preşcolari cu vârsta cuprinsă între 3 şi 21 de ani).
        “În contextul în care Polonia s-a dovedit deja a fi un lider absolut în materie de absorbţie şi utilizare a fondurilor europene iar modelul economic polonez este unul de succes, sunt bucuros că relaţia de cooperare dintre Cluj şi Malopolska îşi continuă evoluţia pozitivă, începută acum nouă ani de zile, convins fiind de faptul că mai există numeroase exemple de bune practici pe care le-am putea prelua şi replica în judeţul nostru”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.
        Reamintim în acest context faptul că, în cadrul politicii de cooperare menite să întărească relaţiile economice, sociale şi culturale dintre România şi Polonia, Consiliul Judeţean Malopolska şi Consiliul Judeţean Cluj au definitivat la data de 11 aprilie 2005 un Protocol de Cooperare pentru o perioadă de trei ani care s-a concretizat într-o bună colaborare între cele două părţi, motiv pentru care, în data de 3 aprilie 2008 a fost încheiat un nou Protocol de Cooperare, de data aceasta pe o perioadă nedeterminată.

Biroul de presă
07 aprilie 2014

Urmărește-ne

Consiliul Județean Cluj

FREE
VIEW